Thymen Arensman
NOS Wielrennen

Arensman had niet verwacht Giro te mogen rijden: 'Onderschat mezelf vaak'

Thymen Arensman begint morgen voor de tweede keer in zijn carrière aan de Giro d'Italia. Dit keer in dienst van Team Ineos. "De grootste ploeg van de wereld", volgens de 23-jarige klimmer.

Arensman reed de afgelopen seizoenen voor Team DSM en moest "wel even wennen" aan zijn nieuwe ploeg. "Ik was wel onder de indruk. Er zijn zulke goede renners hier: een Geraint Thomas tegen wie ik opkijk, een Tao Geoghegan Hart... Ik ben hier de jongste, dat was bij DSM wel anders. Dat is een hele omschakeling natuurlijk."

Verbaasd

De nummer zes van de afgelopen Vuelta, waarin hij een rit op zijn naam schreef, was dan ook enigszins verbaasd dat hij naar Italië mocht afreizen voor de eerste grote ronde van het seizoen.

Bescheiden Arensman voor eerste Giro met Ineos: 'Dit is al een bevestiging'

"Ik wist wel dat ik goed was natuurlijk. Niet heel veel renners rijden top-10 in een grote ronde en winnen een etappe, maar dit is wel Ineos natuurlijk. Dan moet je wel van heel goede huize komen om überhaupt opgesteld te worden."

Arensman ziet dat als "bevestiging dat het goed gaat in het team". En bij de start van de Ronde van Italië heeft hij ook meer rust in zijn hoofd dan tijdens het voorjaar. "Mijn verhuizing naar Andorra is nu helemaal klaar. Dat voelde als een last die van m'n schouders viel. Dus mentaal zit het allemaal een stuk beter voor de Giro."

En de sfeer in de ploeg helpt daar ook bij, volgens de in Deil geboren wielrenner. "Dit zegt genoeg", lacht Arensman als hij tijdens het interview onderbroken wordt door een een ploeggenoot die in de auto zit te toeteren.

"Iedereen is de hele tijd aan het dollen met elkaar. We hebben heel veel trainingskampen met elkaar gedaan, heel veel wedstrijden, hoogtestages met deze groep, met de Giro als doel. Dat schept een band en dat is ook hartstikke belangrijk in een drieweekse koers, waar de mentale en fysieke vermoeidheid heel hoog gaat zijn."

'Supergoede voorbereiding'

Niet alleen met de sfeer zit het goed, ook over de vorm van het team heeft Arensman geen twijfels. "Ik denk dat de voorbereiding supergoed was. Alle tekenen voor de Giro zijn positief, dus ik ga m'n best doen."

Arensman verwacht dan ook veel van de ploeg in de Giro, waar Primoz Roglic en Remco Evenepoel als topfavorieten gelden. "Met dit team kunnen we het ze echt wel lastig maken. Het wordt een leuke Giro om te kijken, denk ik. Het komt vooral op de derde week aan, dan gaat het spektakel worden."

Over zijn eigen kunnen is hij daarentegen behoorlijk bescheiden. "Ik ben wie ik ben, ik doe altijd maar gewoon m'n best", aldus de nuchtere Arensman. "Wat ik van anderen hoor, is dat ik mezelf wel erg onderschat en dat ik veel meer kan dan dat ik eigenlijk denk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl