NOS Wielrennen

Van Vleuten moe maar voldaan in Vuelta, Vollering baalt van actie peloton

Ze kon de tranen nog net binnenboord houden, maar het was duidelijk dat Demi Vollering stevig baalde van de gang van zaken in de zesde etappe van de Vuelta Femenina.

"Ik moest plassen en mijn ploeggenootjes ook", vertelt de kopvrouw van SD Worx, die als draagster van de rode leiderstrui aan de voorlaatste rit van de Spaanse koers was begonnen. "En precies op dat moment reed Femke (Markus, red.) lek. Dus ongeveer onze hele ploeg stond eventjes aan de kant. Toen dachten ze in het peloton: hé, laten we eens vol gaan rijden. Dat was niet zo leuk voor ons, maar ja, als je het zo wil doen..."

De verbolgenheid klonk door in haar trillende stem. Ze verloor uiteindelijk een minuut op rivale Annemiek van Vleuten, die de rode leiderstrui van haar overnam en met nog één - pittige, dat wel - klus voor de boeg goede papieren heeft om de Vuelta voor de derde keer op rij te winnen.

Zijwind

Van Vleuten, die de ritwinst nipt aan de Italiaanse Gaia Realini moest laten, was zich van geen kwaad bewust. "Mijn ploegleider zei dat er superveel zijwind stond. Toen kwam hij met het plan de boel in waaiers te trekken. Dat plan was er al, toen we hoorden dat er meiden gingen stoppen om te plassen. Dat zal heel lullig zijn overgekomen. Maar ja, het was niet handig om te gaan plassen als je daarna naar rechts draait en de wind daar vol op de kant gaat."

"Dat zou ik ook zeggen als ik haar was", deed Vollering amper moeite haar twijfels te verhullen. "Het peloton ging zo sloom op dat moment. Het was vlak voor een dorpje ook. Ik weet het niet, hoor."

Vollering baalt van peloton: 'Tja, als je het zo wil doen...'

Hoe dan ook, Vollering was al vroeg in de etappe tot achtervolgen veroordeeld. "De jury trok de auto's ertussenuit, want het was op de kant gegaan en een klein groepje was gelost. Dan moet je heel hard vechten om terug te komen. De meiden hebben superhard gewerkt, ze hebben zich helemaal leeg gereden. En op de eerste klim ben ik zelf vol gas gegaan."

Maximale tijdwinst

Van Vleuten was echter gevlogen en liet zich niet meer achterhalen. "Vorig jaar won ik deze etappe. Ik ken deze regio goed, want mijn vriend komt hier vandaan. Wel jammer dat ik het net niet winnend kon afmaken, maar goed, mij ging het om maximale tijdwinst."

De Vuelta Femenina is live te volgen bij de NOS

"Ik heb mezelf helemaal elkaar getrokken. Ik houd van strijden en dat heb ik vandaag gedaan. Ik heb gereden tot aan de laatste bocht. Het wordt morgen een heel pittige dag. Ik ben benieuwd hoe ik ga slapen. Ik ben moe, maar ook voldaan."

Op haar beurt zal Vollering pas voldaan zijn als ze op de slotdag het tij nog heeft weten te keren. "Het is gewoon enorm balen. We hadden een mooi plan klaarliggen vandaag. Ik hoop dat wij morgen het een en ander kunnen rechttrekken. Uiteindelijk is het sport en moet je er gewoon keihard voor werken. En dat doe ik ook. Het is gewoon zonde dat het zo ging. Ik probeer er morgen weer te staan."

Van Vleuten lacht na finishsoap: 'Nooit saai bij mij, het kan nooit normaal'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl