NOS Nieuws

Wekdienst 6/5: Kroning Charles III • Ajax en AZ spelen om derde plek

Goedemorgen! De Britse koning Charles wordt vandaag gekroond, na een dag vol ceremonieel en een concert. En vanavond staat in Amsterdam een van de laatste eredivisietoppers van dit seizoen op het programma.

Eerst het weer: na een droge nacht met nevel en regionaal mist breekt de zon door. In de loop van de middag kan verspreid over het land een enkele bui voorkomen. Het wordt zo'n 18 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Londen wordt koning Charles III gekroond. Dat wordt groots gevierd met een optocht, speeches en een concert. Wereldwijd zullen er honderden miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd zitten als Charles de kroon van Sint-Eduard op zijn hoofd geplaatst krijgt. Ook bij de NOS is de ceremonie live te volgen, vanaf 10.00 uur op NPO1, NPO Radio 1, NOS.nl en de app.
  • Vanavond staat één van de laatste toppers van het huidige eredivisieseizoen op het programma. In Amsterdam spelen om 21.00 uur Ajax en AZ tegen elkaar. Op het spel staat de derde plek in de eredivisie. Ajax is de huidige nummer drie, maar als AZ wint in de Johan Cruijff Arena verliest het die plek aan de Alkmaarders.
  • Om 12.00 uur vanmiddag verloopt het ultimatum dat de vakbonden hebben gesteld aan de Limburgse autofabriek Nedcar. Als VDL niet voor die tijd heeft ingestemd met de eisen voor een sociaal plan, volgt er een grote staking. De afgelopen dagen waren er al wilde stakingen bij het bedrijf.

Wat heb je gemist?

Een man uit de Amerikaanse staat Kentucky is veroordeeld tot veertien jaar cel voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool in Washington twee jaar geleden. Dat is de hoogste straf tot nu toe van de honderden zaken rond de Capitoolbestorming. De man viel agenten aan met pepperspray en een stoel toen hij samen met zijn vrouw het Capitool bestormde. Hij had al een lang strafblad. Justitie had een celstraf van 24 jaar en zes maanden geëist.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Toch nog even over die kroning van koning Charles. In Londen was het de afgelopen dagen namelijk al flink druk in verband met alle festiviteiten en ceremonieel. Sommige liefhebbers installeerden dagen geleden al hun tentje langs de route:

Sfeerproeven langs de route van de kroning, zelfs de koning kwam even kijken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl