Medewerkers van VDL Nedcar staken
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Medewerkers autofabriek Nedcar weer aan het werk na wilde staking

Personeel van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar is na twee dagen van wilde stakingen voorlopig weer aan de slag gegaan. De medewerkers hadden het werk neergelegd omdat ze een nieuw sociaal plan eisen.

Nu wordt er dus weer gewerkt, na een oproep van het bedrijf om de staking op te schorten tot in ieder geval het ultimatum van vakbond CNV. Aanvankelijk gold het ultimatum tot vandaag 12.00 uur, maar door een communicatiefout tussen vakbonden CNV en FNV is dat verplaatst naar morgenmiddag, meldt 1Limburg.

Als er dan geen akkoord is over een sociaal plan, volgen maandag en dinsdag nieuwe acties.

Onzekere toekomst

De toekomst van de autofabriek in Zuid-Limburg is onzeker. Momenteel worden er Mini's gemaakt in opdracht van BMW, maar dat contract loopt tot 1 maart 2024. BMW heeft laten weten daarna geen auto's meer in Nederland te willen bouwen. Er zijn op dit moment ook geen andere merken die een deel van hun productie bij VDL Nedcar willen onderbrengen.

Medewerkers eisen daarom onder meer dat de ontslagvergoeding wordt verdubbeld. Bij het bedrijf werken zo'n 3800 mensen en het gemiddelde maandsalaris is 3500 euro bruto, meldt de regionale omroep.

Wie tien jaar voor het bedrijf heeft gewerkt, zou in het voorstel van de autofabriek bij ontslag 20.000 euro meekrijgen, een stuk meer dan de wettelijk vereiste 12.000 euro. De bonden eisen zo'n 38.000 euro ontslagvergoeding voor iemand die tien jaar in dienst is geweest. Een andere eis is dat speciale afspraken worden gemaakt voor oudere medewerkers die een paar jaar voor hun pensioen zitten.

De staking van de afgelopen twee dagen was een wilde staking, op initiatief van de medewerkers zelf en dus niet van de vakbonden. VDL Nedcar heeft de medewerkers op deze stakingsdagen doorbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl