Zelensky met Kamervoorzitters Bergkamp en Bruijn
NOS NieuwsAangepast

Zelensky spreekt Eerste en Tweede Kamerleden toe, 'ook gesprek met Rutte'

De Oekraïense president Zelensky brengt vandaag een bezoek aan Den Haag. Hij kwam rond 09.00 uur aan bij de Eerste Kamer, waar hij werd ontvangen door Kamervoorzitters Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn en kort daarna sprak hij voor Eerste en Tweede Kamerleden.

Rond 11.00 uur houdt hij een grote toespraak en brengt een bezoek aan het Internationaal Strafhof waar onderzoek wordt gedaan naar misdaden die zouden zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne.

Wat Zelensky bij de Kamer zei is nog niet bekend, maar Tweede Kamerlid Van der Lee (GroenLinks) noemt wat de president zei "indrukwekkend":

De titel van de grote toespraak van Zelensky is al bekend: Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne. Bij de toespraak zal ook minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra aanwezig zijn. Ingewijden melden aan persbureau ANP dat de president ook een ontmoeting heeft met premier Rutte en minister Ollongren van Defensie. Rutte ontmoette de Oekraïense leider al eerder in Brussel en in Kyiv.

Zelensky kwam gisteravond met het Nederlandse regeringsvliegtuig aan in Nederland nadat hij eerder op de dag Finland had bezocht. Het is de eerste keer dat Zelensky als staatshoofd Nederland bezoekt. Wel sprak hij via een videoverbinding al eerder de Tweede Kamer toe.

Of de president ook om 20.00 uur ergens een Dodenherdenking zal bijwonen of dat hij dan Nederland alweer verlaten heeft, is onbekend. Ook de plekken die hij bezoekt worden (behalve het Strafhof) tot nu toe officieel geheim gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl