Kabels in een datacenter
NOS Nieuws

Wereldwijd honderden arrestaties in onderzoek naar drugs op dark web

Politiediensten in negen landen hebben 288 mensen opgepakt die gelinkt worden aan een grote illegale handelsplaats op het dark web, een moeilijk toegankelijk gedeelte van het internet. Ze waren vermoedelijk betrokken bij de aankoop en verkoop van drugs, zegt de Europese politieorganisatie Europol. In Nederland zijn tien mensen aangehouden.

De gezamenlijke politieactie onder de naam 'SpecTor' komt voort uit de inbeslagname van de site Monopoly Market. Die illegale handelsplaats op het dark web werd in december 2021 door de Duitse autoriteiten opgerold.

850 kilo drugs

De politie nam bij de arrestaties bijna 51 miljoen euro in beslag, net als 850 kilo drugs en 117 vuurwapens. De meeste arrestaties werden verricht in de Verenigde Staten (153), het Verenigd Koninkrijk (55) en Duitsland (52).

Meer arrestaties worden niet uitgesloten, omdat de Duitse politie bij de inbeslagname ook lijsten met kopers in handen heeft gekregen. Volgens Europol lopen duizenden klanten van Monopoly Market nu de kans om vervolgd te worden.

"We blijven het signaal afgeven dat criminelen zich wel anoniem kunnen wanen op het dark web, maar dat niet zijn", waarschuwt Nan van de Coevering van het Team Cyber Enabled Crime van de Nederlandse politie. "Het dark web gebruiken voor criminele activiteiten is strafbaar en kan niet zonder gevolgen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl