Dronebeeld van het feest op zondag
NOS NieuwsAangepast

Dagenlange illegale rave op militair terrein in België voorbij

De illegale rave die vrijdagavond begon in de Belgische stad Sint-Truiden, is ten einde. Het voormalige militaire terrein in de Belgische provincie Limburg was vanochtend zo goed als leeg, melden Vlaamse media.

Gisteravond werden de laatste muziekinstallaties afgebroken, er waren toen nog zo'n 1500 mensen op het terrein. In het NOS Radio 1 Journaal zei gouverneur Jos Lantmeeters dat er vanmorgen nog zo'n 150 feestgangers over waren: "Dat zijn mensen die nog hun roes moesten uitslapen." Zij zullen niet met harde hand van het terrein worden verwijderd.

Volgens Lantmeeters werd gisteren rond 22.00 uur een einde aan de rave gemaakt, daarna was het rustig. "We hebben mensen begeleid laten vertrekken en drank- en drugscontroles uitgevoerd. We hebben 90 voertuigen laten staan omdat de bestuurders niet konden rijden. De politie heeft daarna de hele nacht gecontroleerd en er was geen overlast meer."

Kritiek op autoriteiten

Lantmeeters reageerde in het NOS Radio 1 Journaal ook op de kritiek die afgelopen dagen klonk op het handelen van de autoriteiten. Volgens hem was er sprake van een "toxische situatie" en is bewust gekozen voor een geweldloze aanpak. "Als we agenten naar een veld van 400 hectaren groot sturen om te ontruimen, dan is dat vragen om misère."

Eerder zei Lantmeeters 'Brusselse taferelen' zoals in de coronapandemie te hebben willen voorkomen. In mei 2021 vond in de Belgische hoofdstad een groot illegaal feest plaats. Daarbij grepen de autoriteiten wel hardhandig in tegen zo'n 2000 feestgangers, wat volledig uit de hand liep. "Daar heeft men geprobeerd met 600 politieagenten 2000 betogers uit elkaar te slaan. Daardoor werd het leed gewoon vergroot en was er veel lichamelijke schade. Dat wilden wij vermijden", zei de gouverneur in het Belgische radioprogramma De ochtend.

Was er volgens Lantmeeters wel ontruimd, dan waren er zeer vermoedelijk slachtoffers gevallen.

'Organisatoren op het spoor'

De autoriteiten zijn de organisatoren achter de rave inmiddels op het spoor, voegt Lantmeeters toe. "Door de controles hebben we een mooi beeld van wie er allemaal zijn geweest." Vermoedelijk komen de organisatoren uit het buitenland. Volgens Lantmeeters riskeren zij een maximale celstraf van 1 jaar vanwege het betreden van een militair terrein.

Sommige aanwezigen hangt een boete boven het hoofd vanwege drugsgebruik en drugshandel.

Vrees voor ongeregeldheden

Zo'n 10.000 mensen trokken het voorbije weekend naar het illegale feest in Sint-Truiden. Omwonenden klaagden over harde muziek en verkeersoverlast, maar vanwege de grote opkomst kon de rave volgens de autoriteiten niet zomaar worden gestopt.

Meerdere feestgangers werden dit weekend naar het ziekenhuis gebracht met vergiftigingsverschijnselen. De Vlaamse minister van Justitie opperde gisteren om de stroom af te sluiten, maar dat had volgens Lantmeeters niet gewerkt omdat de feestgangers zelf stroombronnen bij zich hadden.

Ook vreesde hij voor ongeregeldheden, omdat er door de ravers veel drugs en alcohol werd gebruikt. "We hebben pamfletten gevonden waarin werd opgeroepen om, als de muziekinstallaties werden uitgeschakeld, zich te verenigen tegen de politie." De terughoudende aanpak heeft volgens Lantmeeters gewerkt: volgens hem waren de feestgangers aanvankelijk van plan om tot vanavond of morgenochtend door te gaan.

Plotselinge opbouw

Hoe het kan dat de autoriteiten niet eerder in de gaten hadden dat er in Sint-Truiden op zo'n grote schaal gefeest zou worden, kan de gouverneur nog niet zeggen. Mogelijk heeft dat te maken met de beperkte opsporingscapaciteit bij de politie, waardoor er op de online organisatie geen zicht was.

Ook de opbouw werd pas te laat opgemerkt door de autoriteiten, geeft Lantmeeters toe. "Terwijl mensen aankwamen werd het opgebouwd en binnen twee uur tijd waren er 5000 mensen en stonden er podia."

Hij erkent dat buurtbewoners veel last hebben gehad van de rave, bijvoorbeeld doordat bezoekers in hun tuinen hun behoefte deden. Volgens Lantmeeters is het contact met de omwonenden inmiddels goed, zij zullen worden geholpen met het indienen van schadeclaims.

Buren klagen over "trillend glas en gebonk":

Belgisch dorp wordt gek van dagenlange rave: 'Trillend glas en gebonk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl