Wekdienst 1/5
NOS Nieuws

Wekdienst 1/5: Roerige Dag van de Arbeid verwacht in Frankrijk • FNV-ultimatum verloopt

Goedemorgen! Op deze Dag van de Arbeid dreigen medewerkers van vakbond FNV met een staking bij de vakbond zelf en wereldwijd zijn er allerlei manifestaties ter ere van 1 mei. In heel Frankrijk wordt bijvoorbeeld gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen van president Macron.

Eerst het weer: sluierbewolking, maar ook af en toe zon. Vanmiddag landinwaarts een regen- of onweersbui. Het wordt van west naar oost 14 tot 19 graden. De oostelijke wind draait in de loop van de dag naar het noordwesten en is zwak of matig.

Het weer van 1 mei

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In diverse landen zijn grote manifestaties tijdens de traditionele 1 mei-vieringen op de Dag van de Arbeid. De bonden in Frankrijk hebben mensen opgeroepen de bijeenkomsten ook aan te grijpen om te demonstreren tegen de pensioenhervormingen. In heel Frankrijk zijn 12.000 politiemensen op de been.
  • In Ommeren begint de zoektocht naar een mogelijke nazischat. Het zou gaan om vier kisten vol met juwelen die daar in 1944 door Duitse militairen zijn begraven. De schatzoekers zijn geïnspireerd door de openbaarmaking van een oude, geschetste landkaart in januari.
  • Medewerkers van vakbond FNV dreigen met stakingen bij de vakbond zelf. FNV-bestuurder Judith Westhoek, die namens het personeel onderhandelt over de lonen, heeft hierover een ultimatum gesteld dat om 10.00 uur afloopt. Als er dan niet op de eisen van de werknemers is ingegaan, volgen er acties bij de bond.
  • Het loket voor de STAP-subsidie gaat weer open. De subsidie van maximaal 1000 euro voor een cursus of opleiding is voor iedere werkende of werkzoekende aan te vragen. Half maart was 34 miljoen euro binnen een paar uur verdeeld. Deze keer is er een vergelijkbaar bedrag beschikbaar.

Wat heb je gemist?

In Rotterdam is er opnieuw een explosie geweest, ditmaal bij een coffeeshop de Witte de Withstraat, in het centrum. Niemand raakte gewond en er is ook niemand aangehouden. Het is de zoveelste explosie in de stad in korte tijd.

Gisteren maakte de gemeente al bekend dat de beveiliging wordt opgeschroefd op de plekken waar het de afgelopen dagen misging. Dat gebeurde bij op de Crooswijskeweg en de Van Speykstraat, niet op de plek waar afgelopen nacht de explosie was.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De 86-jarige Robin Pittman was klokkenluider voor de kroning van Elizabeth in 1953. Nu bereidt hij zich voor op die van Charles III, komende zaterdag. En hij denkt voorlopig nog niet aan stoppen.

Robin (86) luidde al klokken voor Elizabeth, voor Charles doet hij het weer

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl