Verstappen en Russell kort na de sprintrace
NOS Sport

Chagrijn bij Verstappen over Russell én nieuw sprintformat: 'Meer gokken dan racen'

Max Verstappen is ook na de eerste dag in het nieuwe sprintraceformat nog geen fan van de veranderingen die door de FIA zijn doorgevoerd. Hij reed in Bakoe geen geweldige sprintrace en werd derde, achter zijn teamgenoot Sergio Pérez en Charles Leclerc van Ferrari.

Ook het rijgedrag van George Russell, die tegen hem aanreed bij de start van de sprint, deed zijn humeur geen goed. Vlak na de finish zocht Verstappen de Brit op om hem op het incident aan te spreken.

Hij verweet Russell roekeloos te zijn geweest en noemde hem een 'dickhead', vrij vertaald een flapdrol. De Brit waste zijn handen in onschuld en weet de botsing aan een gebrek aan grip. Verstappen hield flinke schade aan zijn wagen over aan het incident.

Ook tijdens de persconferentie na de sprintrace was Verstappen, die Russell kort na het incident weer inhaalde, er nog verbolgen over. "Ik ben niet blij met hem. We hadden allemaal koude banden en weinig grip."

"Ik gaf hem genoeg ruimte, maar het is voor Mercedes kennelijk erg moeilijk een Red Bull-auto niet te raken", ging Verstappen verder. "Verder heb ik trouwens nooit eerder issues met Russell gehad."

Gokken

Verstappen had zich deze week al kritisch uitgelaten over het nieuwe sprintraceformat, dat in Azerbeidzjan debuteerde. Hij vond het nergens voor nodig. Van de eerste sprintkwalificatie ooit, waarin Leclerc de snelste was, had hij niet genoten.

"Het is meer gokken dan racen", aldus Verstappen. "Ik denk dat ik bij de tafels in Las Vegas meer succes boek. Dit is in mijn ogen niet puur, dit is meer voor show en entertainment. "

Max Verstappen in Bakoe

"Het voelt als een voetbalwedstrijd die van 3-0 op 0-0 wordt gezet. Ik wil dit alles het liefst meteen schrappen: het is kunstmatig gedoe. Ik vond de kwalificatie vandaag ook niks aan. Het was saai."

Ook Verstappens teamgenoot Pérez had bedenkingen bij het verloop van de eerste dag in het nieuwe sprintraceformat. "Er staat door het nieuwe schema zo veel druk op ons. Ook op de crew. En als topteam heb je vooral veel te verliezen in zo'n weekend."

Blij met zijn zege en met de acht WK-punten was Checo natuurlijk wel. Hij beseft dat het tijdens de race, die hij zondag vanaf P3 begint, nog beter moet. "Ik kan nog sneller dan ik vandaag liet zien, maar ik wilde mijn banden heel houden. Dat gaat morgen ook een grote rol spelen, hoewel de omstandigheden en de hoeveelheid brandstof aan boord dan heel anders zullen zijn."

Leclerc realistisch na tweede plek

Charles Leclerc was in zijn element tijdens de kwalificatie voor de race en tijdens de sprintkwalificatie. Tijdens de sprintrace wist hij zijn eerste plek echter niet vast te houden.

WK-stand na sprintrace Azerbeidzjan

Daar had de Ferrari-coureur vrede mee. Al tijdens de testdagen in Bahrein was hem duidelijk geworden dat het verschil tussen zijn auto en die van de Red Bull-coureurs groot was. "Ik heb mijn best gedaan, maar in de races komen we gewoon nog snelheid tekort. We hebben in de lentestop wel progressie geboekt, maar zijn er nog lang niet."

Ook Leclerc liet zich uit over het nieuwe sprintraceformat. "Het bevalt me beter dan hoe het eerst was. Je merkt wel dat er veel meer druk op de ketel staat. Je mag alleen nog fouten maken in die ene training op vrijdag. Dit moet niet de standaard worden. Een paar van dit soort weekenden per jaar is prima."

De GP van Azerbeidjan bij de NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl