Justin Hoogma geniet na het veiligstellen van promotie
NOS Voetbal

Tranen maken plaats voor lach na promotie Heracles: 'Zon schijnt weer in Almelo'

Zaterdag 21 mei 2022, bijna een jaar geleden, vloeiden de tranen rijkelijk op het kunstgras in Almelo. Na 17 seizoenen in de eredivisie, waarin het bescheiden Heracles uitgroeide tot een stabiele subtopper, was daar opeens de degradatie.

Enkele weken eerder hield niemand in het Oosten rekening met dat rampscenario, maar de 3-1 thuisnederlaag tegen Excelsior op de laatste speeldag deed de club toch de das om.

Met gebogen hoofden liepen de spelers vol ongeloof van het veld, terwijl hoon en zwarte rookflarden vanaf de tribune op hen neerdaalden. Bijna een jaar later werden routinier Thomas Bruns en debutant Diego van Oorschot op de schouders over het veld gedragen.

"Vorig jaar kwamen de supporters ook het veld op toen we degradeerden", vertelt verdediger Justin Hoogma. "Toen spraken ze ons moed in en spraken ze al over volgend jaar. Nu kwamen ze weer het veld op voor een feestje en dan is het mooi als je ze iets terug kunt geven."

Hoogma genoot van promotiefeestje met supporters: 'Mooi om iets terug te geven'

Ook trainer John Lammers kan zich zijn eerste weken in Almelo nog goed herinneren. "Het vertrouwen was weg vorig jaar, daar moet je aan werken. De jongens vertellen dat ze goed genoeg zijn om te promoveren. Ik kwam hier met een doel. Wij moeten elke dag uitstralen wat we willen: promoveren. Daar moest alles voor wijken. En de jongens zijn daar onderdeel van geworden."

Halverwege de tweede helft kwam Lammers even woedend van de bank, achteraf om een niemandalletje op het veld. "Ik heb hiervan genoten. Tijdens de wedstrijd niet, want dan ben ik echt met andere dingen bezig. Maar de laatste twee minuten waren heerlijk. Ook als je Diego van Oorschot, een jongetje van de club kunt inbrengen. Dat is gewoon genieten."

"En dan volgend jaar tegen Twente, ja. Maar ook Ajax, Feyenoord, PSV. Maar eerst willen gewoon kampioen worden. Ook nu, met nog drie wedstrijden te gaan. We gaan er alles voor doen."

Missie geslaagd voor Heracles-trainer Lammers met promotie: 'Daar moest alles voor wijken'

Dat uitgerekend Ismail Azzaoui uitblinker was in de promotiewedstrijd was ook bijzonder. Op 1 december 2021 scheurde hij voor de tweede keer in zijn loopbaan een kruisband in De Kuip tegen Feyenoord. Zijn revalidatie duurde bijna een jaar en ook daarna hield het aantal speelminuten van de Brusselse dribbelaar niet over.

Tegen Jong PSV begon hij weer eens in de basis, met twee doelpunten als gevolg. "Aan het einde van de wedstrijd wil je feesten, maar dan komen ook de emoties", vertelt Azzaoui. "Dan denk je aan de blessures en alle moeilijke momenten. Maar nu schijnt de zon weer."

Tot vanavond stond zijn seizoenstotaal op één treffer, na een ruim half uur tegen Jong PSV had hij er al twee gemaakt. En er zat nog meer in. "Daarna miste ik nog twee grote kansen", weet Azzaoui, "daar was ik ontzettend boos over. Maar het gaat natuurlijk om promotie. En als je dan de supporters op het veld ziet... Hier speel je voetbal voor."

Uitblinker Azzaoui dolblij met promotie Heracles: 'De zon schijnt weer'

Van Oorschot is een neef van assistent-trainer Hendrie Krüzen. Justin Hoogma is de zoon van technisch directeur Nico-Jan Hoogma. De laatste keerde terug vanuit de Zeister bossen naar Almelo.

"Ik heb er heel erg van genoten om met mijn vader samen te werken en ook met mijn broer, die hier ook zit", aldus de pas 24-jarige Hoogma, die na zijn eerste periode bij Heracles al veel clubs van binnenuit meemaakte.

"Ik ben bewust teruggekomen om rust te krijgen in mijn carrière. Maar ik heb ook vanaf het begin aangegeven dat het voor langere tijd is, dus na de degradatie heb ik geen moment getwijfeld dat ik wilde blijven. Dan is het mooi dat het lukt."

Samuel Armenteros wordt gewisseld voor Diego van Oorschot

"Ik houd wel van een feestje", gaat Hoogma verder. "Hier hebben we het hele jaar hard voor gewerkt. We hebben het hele seizoen bovenin meegedraaid, al ging het ook weleens moeizaam. Wat ons heel goed heeft gemaakt, is ons scorend vermogen. We hebben 95 doelpunten gemaakt en dikke overwinningen geboekt, al was het spel niet eens altijd goed. Het is gewoon heel knap dat het gelukt is."

"Promotie was het belangrijkste, maar we hebben nog een doel", besluit Azzaoui. "Wij willen kampioen worden. Ik ben nog nooit kampioen geworden. En de ramadan is voorbij, dus we kunnen feesten. En dat gaan we ook doen! Met een biertje? Nee, ik drink geen alcohol."

In het stadion van Heracles werd de promotie groots gevierd:

Feest in stadion van Heracles Almelo barst los: 'Terug naar de Eredivsie, waar we horen!'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl