Dick Schreuder
NOS Voetbal

Na 'vier of vijf' afwijzingen van KNVB oogst Dick Schreuder nu als trainer bij PEC

Dick Schreuder kan als trainer gerust een laatbloeier genoemd worden. Hij werd "vier of vijf keer" geweigerd voor de hoogste trainersopleiding en boekte pas dit seizoen, op 51-jarige leeftijd, zijn eerste prestatie van formaat bij een Nederlandse profclub.

Hij promoveerde vorige week met PEC Zwolle naar de eredivisie en kan nog kampioen van de eerste divisie worden. "Lastig, maar ook leuk", zegt Schreuder over de prestatie die hij neerzette met zijn ploeg.

Schreuder dolblij met promotie PEC Zwolle: 'Dit is waar we het hele jaar voor bezig zijn'

De Barnevelder werd in november 2021 aangesteld als hoofdtrainer van PEC. Hij volgde Art Langeler op bij de club die er toen erbarmelijk voor stond in de eredivisie. Ook rommelde het op bestuurlijk vlak. "In de weken voor de beslissing zeiden mensen dat ik gek zou zijn als ik naar Zwolle zou gaan."

Na het aantreden van Schreuder ging het op sportief vlak beter, maar kon degradatie niet afgewend worden. De voormalig profvoetballer zag in Zwolle dat er "dingen boven water kwamen" die hij niet verwacht had. Na de degradatie deed PEC financieel een jasje uit en moest de bezem door de selectie.

Kritiek

Het afgelopen seizoen werd het niet per se rustiger in Zwolle, vooral niet achter de schermen. Ondanks dat PEC zich op het veld al vroeg in het seizoen nestelde in de top van de eerste divisie, waren er ook kritische geluiden over Schreuder te horen. "Kritiek is niet leuk, maar het hoort erbij. Het waren ook niet heel veel supporters."

Hoewel Schreuder vindt dat supporters serieus genomen moeten worden, zegt hij dat ze vaak reageren uit emotie. Daarom bleef hij samen met zijn stafleden zijn eigen koers varen. Dit resulteerde uiteindelijk in sportief succes. Jonge talenten, als Younes Taha, Thomas Beelen, Dean Huiberts en Thomas van den Belt konden onder de vleugels van ervaren jongens als Bram van Polen, Bart van Hintum en Ryan Thomas tot wasdom komen.

Ondanks de relatief stabiele resultaten en de promotie waren er dus ook afgelopen seizoen twijfels over Schreuder. Het is niet de eerste keer dat hij hiermee te maken kreeg. Voor Schreuder was het al vroeg duidelijk dat hij hoofdtrainer wilde worden in het betaalde voetbal. Hij beschikte echter niet over het vereiste papiertje.

Tot de opleiding die hem het juiste diploma moet verschaffen werd hij meerdere keren niet toegelaten. Hij probeerde het al in zijn tijd bij SDV Barneveld, waar hij tussen 2007 en 2013 trainer was. "Elke keer was het excuus weer anders. Dan trainde ik op een te laag niveau, dan had ik assistent-trainer bij een profclub moeten zijn, dan was ik weer niet maatschappelijk genoeg bezig."

Assistent-trainer Philadelphia Union

De vele afwijzingen waren voor de coach een reden om in januari 2018 Nederland te verlaten. Hij werd assistent-trainer van Philadelphia Union in de MLS, de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie. Daar verbleef hij anderhalf jaar met veel plezier.

Schreuder beleefde aan de andere kant van de oceaan namelijk veel avonturen. "Uitwedstrijden waren net vakanties. Dan speelden we bijvoorbeeld op zaterdag een wedstrijd in Los Angeles en vlogen we al op woensdag. Spelers kregen veel vrije tijd en hadden van tevoren al restaurants uitgezocht."

Ook stak hij naar eigen zeggen veel op daar. "Ik leerde rekening te houden met weersomstandigheden. Bij een wedstrijd in Colorado zaten spelers met zuurstofmaskers in de kleedkamer. Ook kwam ik erachter dat het niet goed is om altijd strikt te zijn tegen spelers."

Dick Schreuder viert een feestje na de promotie in het stadion van Almere City

Het beviel Schreuder zo goed dat hij riep dat hij niet meer terug zou keren in Nederland. Toch liep het anders. Na een periode als assistent-trainer van zijn broer Alfred bij Hoffenheim en Vitesse, werd hij dus in 2021 trainer van PEC.

Daar ziet hij de toekomst rooskleurig tegemoet. Hij is ervan overtuigd dat de Zwollenaren volgend jaar in de eredivisie zullen blijven. De kans is groot dat dit onder zijn leiding gebeurt, al sluit hij een vertrek niet uit. "Dat kan." Maar hij voegt daar gelijk aan toe dat hij op dit moment niet denkt aan een vertrek.

Dat hij niet zomaar vertrekt bleek eerder dit seizoen. Hij kreeg een aanbieding van FC Groningen, maar bedankte. Hij denkt dat het geplaagde Groningen zich onder zijn leiding gehandhaafd zou hebben in de eredivisie.

Schreuder benadrukt dat hij PEC alleen verlaat bij een mooie aanbieding. Hij vindt namelijk wel dat een trainer ambities moet hebben. Hij heeft die zelf dus ook. Schreuder wil graag een keer als hoofdtrainer bij een topclub aan de slag gaan.

De kans om nog een keer samen te werken met zijn broer Alfred, die eerder dit seizoen werd ontslagen bij Ajax, is dan klein. Zijn broer, met wie het volgens Dick goed gaat, is immers ook hoofdtrainer. "In onze manier van werken voelt het niet alsof er een hoofdcoach of een assistent-coach is", zegt Schreuder om aan te geven dat een samenwerking tussen de broers in de toekomst niet helemaal uitgesloten is.

Desalniettemin laat Dick weten dat hij voorlopig nog niet bezig is met een broederhereniging. Allereerst doordat Alfred ook genoeg aanbiedingen krijgt en omdat Dick zijn eigen ambities heeft. Het is zijn droom om nog een keer als hoofdtrainer in de MLS aan de slag te gaan. "Ik mis Amerika nog steeds."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl