NOS Nieuws

Wekdienst 27/4: Nederland viert Koningsdag • Koning bezoekt Rotterdam

Goedemorgen! Het is vandaag Koningsdag. In het hele land worden feesten en vrijmarkten georganiseerd, en de koninklijke familie trekt naar Rotterdam.

Eerst het weer: Koningsdag begint droog, met flink wat zon. Vanuit het zuiden trekken sluierwolken over en geleidelijk worden de wolken dikker. In de avond valt in het zuidwesten wat regen. Het wordt tussen de 12 en 15 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Koning Willem-Alexander viert zijn 56ste verjaardag, en dat betekent: Koningsdag. In het hele land worden feesten en vrijmarkten georganiseerd. De koning zelf trekt met leden van zijn gezin en familie op zijn verjaardag naar Rotterdam. Het is een bijzondere Koningsdag voor de koning, omdat hij dit jaar tien jaar op de troon zit. Alle ontwikkelingen rond deze Koningsdag volg je hier in ons liveblog.
  • Gelijktijdig met het bezoek van de koning wordt er door de antimonarchistische vereniging Republiek gedemonstreerd in Rotterdam. Betogers zijn van plan om op meerdere plaatsen langs de route te staan.
  • Erik ten Hag kan met Manchester United een flinke stap zetten richting een Champions League-ticket. Als United in Londen vanavond wint van naaste belager Tottenham Hotspur, is de kans aanzienlijk dat Ten Hag in zijn eerste United-seizoen minimaal vierde wordt.

Wat heb je gemist?

De Turkse president Erdogan heeft zijn campagne voor de presidentsverkiezingen stilgelegd. Om gezondheidsredenen heeft hij zijn campagneoptredens van vandaag en morgen geannuleerd, dat meldt zijn AK-partij.

De 69-jarige Erdogan werd dinsdagavond onwel tijdens een interview op televisie. De uitzending werd daarop onderbroken. De huidige president voelde zich misselijk. Het zou om een buikgriep gaan. "Vandaag zal ik op advies van mijn artsen thuis rusten", twitterde Erdogan gisteren. Vandaag hervat hij de campagne nog niet, wel volgt hij per video een ceremonie in een kerncentrale, zegt zijn partij.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Alvast om in de sfeer te komen voor Koningsdag: Wilma de Joode mocht gisteren op Paleis Huis ten Bosch aanschuiven voor een speciale lunch. Koning Willem-Alexander had honderd mensen, die zich inzetten voor anderen, uitgenodigd om zijn tienjarig koningschap te vieren.

Wilma lunchte met koning en koningin: 'Helemaal stuiterend'

Fijne Koningsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl