Oudste veroordeelde concentratiekampbewaker Josef Schütz (102) overleden
Oud-SS'er Josef Schütz, die op hoogbejaarde leeftijd werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op duizenden gevangenen in concentratiekamp Sachsenhausen, is op 102-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg vorig jaar vijf jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de moord op ruim 3500 mensen, maar zat geen dag in de cel omdat hij zijn hoger beroep in vrijheid mocht afwachten.
Hoewel historisch onderzoek heeft uitgewezen dat Schütz tussen 1942 en 1945 bewaker was in het concentratiekamp van de nazi's bij Berlijn, heeft hijzelf altijd alle betrokkenheid ontkend. "Ik weet niet waarom ik hier op het beklaagdenbankje zit. Ik heb hier nooit wat mee te maken gehad", beweerde hij vorig jaar bij de behandeling van zijn zaak. Naar eigen zeggen was hij in die periode boerenknecht.
De rechter ging daar niet in mee. "Je hebt willens en wetens beroepshalve de massamoord ondersteund", zei de rechter, die bewezen achtte dat hij medeplichtig was aan het doodschieten van (krijgs)gevangenen en het vergassen van mensen in Sachsenhausen, waar zo'n 200.000 politieke gevangenen, Joden, homo's en Roma en Sinti hebben vastgezeten. Tienduizenden van hen zijn door de nazi's vermoord in het kamp.
Demjanjuk
Sinds de veroordeling van Sobibor-kampbewaker John Demjanjuk in 2011 worden er met enige regelmaat hoogbejaarde nazi's vervolgd in Duitsland. Eind vorig jaar kreeg oud-nazi-secretaresse Irmgard Furchner (97) nog een voorwaardelijke celstraf van twee jaar voor betrokkenheid bij de moord op zeker 10.500 mensen in kamp Stutthoff, bij Gdańsk.
Schütz was vorig jaar op 101-jarige leeftijd de oudste nazi die ooit veroordeeld is voor zijn rol in de Holocaust.