Raad van State verbiedt terugsturen van asielzoekers naar Italië
Nederland mag geen asielzoekers terugsturen naar Italië. De Raad van State oordeelt dat er door de opvangproblemen in Italië een reëel risico is dat de asielzoekers daar op straat belanden en dat is in strijd met de mensenrechten.
De Raad van State is de hoogste bestuursrechter van Nederland. De zaken waarin nu uitspraak is gedaan gaat over twee mannelijke asielzoekers die via Italië naar Nederland waren gekomen. Een van hen had in Italië al drie asielaanvragen gedaan, de ander alleen in Nederland.
Staatssecretaris Van der Burg (VVD) wilde de asielverzoeken niet in behandeling nemen en de mannen terugsturen naar Italië. iets wat mag volgens Europese regels ook mag. Vanwege het gebrek aan opvang in Italië steekt de rechter er dus toch een stokje voor. De betrokken asielzoekers willen zelf ook niet terug naar Italië vanwege de situatie daar.
Binnen de Europese Unie geldt de afspraak dat een land een asielzoeker mag terugsturen naar het land waar hij of zij de EU binnenkwam. In dat land had de asielaanvraag moeten worden ingediend. Van het terugsturen kan worden afgeweken als de situatie in dat land in strijd is met de mensenrechten. Dat is in Italië het geval, oordeelt de Raad van State.
'Dit helpt niet'
Van der Burg reageert teleurgesteld op de uitspraak. "Dit helpt niet", zegt hij in een eerste reactie. "Italië is natuurlijk een belangrijk land, waar veel mensen binnenkomen."
Volgens Van der Burg heeft de uitspraak niet direct gevolgen, omdat al sinds december geen asielzoekers worden teruggebracht naar Italië vanwege de problemen daar. Hij zegt verder dat hij van Italië verbetering verwacht. Brussel moet wat de staatssecretaris betreft beter de asielregels handhaven.
Eerder bepaalde de Raad van State al dat een rechter asielzoekers ook niet zomaar mag terugsturen naar Kroatië, Griekenland en Malta.
Vluchtelingenwerk Nederland is blij: de organisatie spreekt van een enorme opluchting voor asielzoekers voor wie uitzetting dreigde. Volgens Vluchtelingenwerk toont de uitspraak opnieuw aan dat de EU-regels niet meer voldoen.