Paul van Vliet bij een benefietvoorstelling voor Oekraïne, in 2022
NOS NieuwsAangepast

Cabaretier Paul van Vliet (87) overleden

Cabaretier Paul van Vliet is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan persbureau ANP. Van Vliet, afkomstig uit Den Haag, was in de jaren 70 en 80 een van Nederlands bekendste cabaretiers. Hij stond tientallen jaren op de planken.

Hij overleed dinsdagavond na een kort ziekbed in zijn woonplaats en geboortestad Den Haag. "We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend", meldt zijn familie.

"Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen."

Meisjes van dertien

Van Vliet werd onder meer bekend met typetjes als Majoor Kees en Haagse Benny. Muzikale hoogtepunten waren de liedjes Meisjes van dertien en Veilig achterop bij vader op de fiets. In 2008 kreeg hij uit handen van koningin Beatrix de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

De laatste jaren trad Van Vliet nog wel eens op bij speciale gelegenheden.

Een kort overzicht van het leven van Van Vliet:

Cabaretier Paul van Vliet (87) overleden

Van Vliet was sinds 1992 actief als ambassadeur van Unicef. Hij werd daarvoor benaderd door actrice Audrey Hepburn, die eveneens ambassadeur was voor de VN-organisatie.

Unicef gaat Van Vliet "ontzettend missen". "Paul raakte ons met zijn prachtige woorden, zijn bijzondere vermogen om tot kinderen door te dringen; hij maakte écht contact met ze. Door zijn onvermoeibare inzet voor kinderen maakte hij steeds de wereld een beetje mooier", zegt directeur Suzanne Laszlo.

Tien jaar geleden werd door die hulporganisatie de Paul van Vliet Award in het leven geroepen, bedoeld voor organisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Als een vader

Cabaretier Jochem Myjer schrijft op sociale media dat Van Vliet "als een vader voor me" was. "De hoeveelheid liefde, troost en blijdschap die hij op elk podium in Nederland over zijn grote publiek heeft heen gestrooid is onnavolgbaar. In onze laatste gesprekken afgelopen week vertelde ik het je al. Je reist voor altijd met me mee."

Premier Rutte reageerde via Twitter:

Vier jaar geleden werden verschillende uitdrukkingen van Paul van Vliet opgenomen in de Dikke Van Dale. Het ging onder meer om "Leuke dingen voor de mensen" en "Vragen? Geen vragen!".

AVROTROS herhaalt vanavond op NPO 1 de aflevering van het programma Volle Zalen uit 2018, waarin Van Vliet terugblikt op zijn loopbaan. De uitzending begint om 23.30 uur. Zondagochtend om 11.00 uur is op NPO 1 Paul van Vliet 80 jaar: Er is nog zoveel niet gezegd te zien, een documentaire van Omroep Max uit 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl