NOS Nieuws

Wekdienst 26/4: Lintjesregen voor vrijwilligers • Nederland viert Koningsnacht

Goedemorgen! Overal in Nederland worden mensen vandaag verrast met een koninklijk lintje en de rechtbank in Breda doet uitspraak in de zaak rond een undercoveragent die uiteindelijk zelfmoord pleegde.

Eerst het weer: Het is fris vandaag. Later op de dag schijnt de zon af en toe, maar er zijn ook wolkenvelden. Het wordt 9 tot 11 graden. Komende nacht is er opnieuw kans op vorst. Morgen, op Koningsdag, blijft het tot de avond droog bij 12 tot 15 graden. 's Avonds kan het gaan regenen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de laatste werkdag voor Koningsdag is het tijd voor de traditionele lintjesregen. De lintjes worden uitgedeeld aan met name vrijwilligers die zich inzetten voor andere mensen of organisaties. Een kleine 3000 mensen krijgen de koninklijke onderscheiding. Dertig van hen wonen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
  • De rechtbank in Breda doet uitspraak in de zaak rond een undercoveragent die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Tegen verdachte Joop M. is in december 11,5 jaar cel geëist. M. wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne. De undercoveragent moest hem schaduwen, maar werd daarbij slecht begeleid vanuit de politie.
  • Nederland viert vanavond Koningsnacht. In de grote steden zijn verschillende festiviteiten, zoals de vrijmarkt in Utrecht en het festival The Life I Live in Den Haag.
  • In de Engelse voetbalcompetitie staat de topper tussen Arsenal en Manchester City op het programma. Arsenal heeft in de titelstrijd 5 punten voorsprong op Manchester City, maar City heeft twee wedstrijden minder gespeeld.

Wat heb je gemist?

De Taliban hebben de IS-leider gedood die bijna twee jaar geleden opdracht gaf voor zelfmoordaanslagen op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De naam van de man is niet bekendgemaakt, melden Amerikaanse functionarissen aan onder meer The New York Times. Kort nadat de Taliban Kabul hadden overgenomen, vonden de bomaanslagen plaats, in augustus 2021. Zeker 170 Afghaanse burgers en 13 Amerikaanse militairen kwamen daarbij om. Al snel werd duidelijk dat de daders lid waren van terreurgroep IS.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Teleurstelling, twijfels, maar ook een stap in de goede richting. In Garmerwolde hebben bewoners met aardbevingsschade gisteren met gemengde gevoelens gereageerd op de woorden van premier Rutte en staatssecretaris Vijlbrief over het schadeherstel. Veel getroffen Groningers zeggen wel: 'Eerst zien, dan geloven'.

Na alle beloftes vinden veel Groningers: 'Eerst zien dan geloven'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl