Mensen proberen de hoofdstad Khartoem te ontvluchten op een oplegger (21 april)
NOS Nieuws

Vele tienduizenden inwoners Sudan op de vlucht, waar gaan ze naartoe?

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR treft voorbereidingen om meer mensen in de regio op te vangen die voor het geweld in Sudan op de vlucht zijn geslagen. Uit de buurlanden komen berichten van vele duizenden vluchtelingen die daar een veilig onderkomen proberen te vinden.

Tsjaad vangt vooralsnog de meeste mensen op. Het land grenst aan Darfur, de Sudanese regio die al jaren door geweld wordt geteisterd. Tsjaad herbergt dan ook al ruim 400.000 vluchtelingen uit Sudan, die in dertien kampen worden opgevangen.

Daar zijn de afgelopen dagen nog eens zeker 20.000 mensen bij gekomen, zei de UNHCR-afgevaardigde voor Tsjaad vanochtend. Omdat er in Darfur zelf volgens de VN ook al zeker 75.000 mensen op de vlucht zijn geslagen, is de verwachting dat een deel van hen ook naar Tsjaad zal komen. Terwijl het in delen van Tsjaad zelf ook onrustig is.

De hulporganisatie heeft extra teams en hulpmiddelen naar de grens gestuurd om de Sudanezen op te vangen. Bovendien zijn er plannen voor een veertiende vluchtelingenkamp.

Zuid-Sudanezen vluchten terug

Ook in Zuid-Sudan komen steeds meer mensen aan. UNHCR-vertegenwoordiger Marie-Helene Verney twitterde aan het begin van de middag een foto uit de grensplaats Joba, waar haar collega's de kwetsbaarste mensen aan transport helpen.

In Zuid-Sudan gaat het met name om Zuid-Sudanezen die teruggaan naar hun land. Zij waren juist naar Sudan getrokken om de armoede en het geweld in hun eigen land te ontvluchten.

Tot nu toe zijn er enkele duizenden teruggekomen, zei humanitair coördinator voor de VN Peter Van der Auweraert gisteren tegen de NOS. "Als de reis niet zo gevaarlijk was, zouden we het hebben over het tienvoudige. We verwachten dat we veel meer mensen gaan ontvangen als de weg hiernaartoe makkelijker wordt." Mogelijk dat mensen de tijdelijke wapenstilstand gebruiken om weg te komen, ook naar Egypte en Ethiopië.

Er kunnen enorme vluchtelingenstromen ontstaan. De situatie in Sudan was voordat het huidige conflict uitbrak al schrijnend. VN-organisatie OCHA sprak de verwachting uit dat dit jaar 15,8 miljoen mensen een vorm van humanitaire hulp nodig hadden, ongeveer een derde van het land. Zo'n 4 miljoen kinderen onder de 5 en zwangere of borstvoedende vrouwen zullen zonder hulp ondervoed raken.

Bovendien heeft Sudan zelf volgens de UNHCR al een van de grootste vluchtelingenpopulaties van heel Afrika. Het gaat om 1,1 miljoen mensen, van wie de Zuid-Sudanezen met ruim 800.000 zielen de grootste groep vormen. Ook uit Eritrea (136.000), Syrië (93.000) en Ethiopië (72.000) komen veel vluchtelingen. Daarbovenop komen nog zo'n 3,7 miljoen Sudanese ontheemden. Allen sloegen al eens op de vlucht voor oorlog of onderdrukking en staan nu voor de keuze of ze dat opnieuw zullen proberen.

Lopen vanuit Khartoem

De vraag is wel of ze überhaupt weg kunnen komen. Volgens OCHA zijn de prijzen van water, voedsel en vervoer enorm opgelopen. Een lokale medewerker van een Noorse hulporganisatie zegt dat een liter benzine op de zwarte markt omgerekend 16 euro kost, waar de prijs bij tankstations voorheen 1 euro per liter was.

Een ander vertelt over de situatie in Wad Madani, een grote stad aan de Blauwe Nijl op zo'n 160 kilometer van de hoofdstad Khartoem. "Het is een complete chaos. Met name vrouwen en kinderen zijn gevlucht. Ze zijn heel erg moe en hebben honger, omdat ze dikwijls het hele eind vanuit Khartoem zijn komen lopen."

De UNHCR zegt dat hulpprogramma's al voordat het huidige conflict uitbrak tegen hun grenzen aanliepen en dat ze nu worden overvraagd. De organisatie roept donorlanden op om meer geld te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl