Inwoners van Khartoem proberen de stad uit de komen
NOS NieuwsAangepast

Strijdende partijen in Sudan eens over driedaagse wapenstilstand

De strijdende partijen in Sudan zijn het eens geworden over een driedaagse wapenstilstand. Het staakt-het-vuren is afgesproken na onderhandelingen met de Verenigde Staten en Saudi-Arabië, meldt het Sudanese leger. De paramilitaire groep RSF bevestigt de wapenstilstand, die vanaf middernacht is ingegaan.

Of de wapenstilstand ook nageleefd zal worden is meer de vraag. Vorige week spraken de RSF en het Sudanese regeringsleger ook al een wapenstilstand van drie dagen af vanwege het einde van de ramadan, maar die werd al snel geschonden. Ook de twee wapenstilstanden die daarvoor werden afgesproken, werden niet nageleefd.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is het staakt-het-vuren het resultaat van intensieve onderhandelingen, die twee dagen hebben geduurd. Hij zegt dat de Amerikanen samen met regionale en internationale partijen gaan werken aan permanent staakt-het-vuren.

De paramilitaire RSF zegt dat het achter het staakt-het-vuren staat om humanitaire hulp mogelijk te maken. Ook het Sudanese regeringsleger zegt ermee in te stemmen. Een coalitie van Sudanese maatschappelijke organisaties reageert opgetogen op het nieuws.

Humanitaire crisis

Al ruim een week vechten de paramilitaire groep en het leger tegen elkaar. Door de strijd verkeert het Oost-Afrikaanse land in een humanitaire crisis. De 46 miljoen inwoners van het land kampen volgens de Verenigde Naties met een tekort aan voedsel, schoon water, medicijnen en brandstof. Bovendien rijzen de prijzen van noodzakelijke goederen de pan uit en zijn er berichten van plunderingen, aldus de VN.

In de hoofdstad Khartoem zit de bevolking opgesloten in hun huis vanwege het geweld. Duizenden Sudanezen zijn al naar buurlanden gevlucht, zoals Egypte, Tsjaad en Zuid-Sudan. Zeker 420 mensen zijn door de gewelddadigheden om het leven gekomen. Hevige gevechten op diverse plaatsen in Sudan bemoeilijken hulpoperaties, zegt een woordvoerder van de VN. Het Wereldvoedselprogramma heeft zijn hulp in Sudan vanwege de gewelddadigheden opgeschort.

Evacuaties in volle gang

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties waarschuwde maandag dat het geweld in Sudan kan uitlopen op een "catastrofale vuurzee" die kan overslaan naar de hele regio en daarbuiten. De VN-Veiligheidsraad komt dinsdag bijeen om de situatie in Sudan te bespreken.

Tientallen landen zijn bezig met evacuaties van diplomaten en andere landgenoten. Inmiddels is een derde Nederlandse evacuatievlucht vertrokken uit Sudan. Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders nu nog in het land zitten. Ook Italië en Duitsland hebben op maandag landgenoten kunnen evacueren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl