Een slimme thermostaat
NOS Nieuws

Huishoudens met blokverwarming kunnen compensatie aanvragen

Huishoudens met een blokaansluiting kunnen vanaf vandaag compensatie aanvragen voor de hoge energieprijzen. Dit gaat om bijvoorbeeld woningen in flatgebouwen, appartementen met gedeelde energiemeters en studentenwoningen. Deze huishoudens konden geen aanspraak maken op steun uit het Tijdelijk Noodfonds Energie en hadden geen profijt van het 'gewone' prijsplafond.

De regeling voor huishoudens met blokverwarming had half februari al moeten ingaan, maar liet een stuk langer op zich wachten. Ongeveer 700.000 huishoudens in Nederland hebben blokverwarming.

De aanvraag verloopt in twee delen: de compensatie die nu beschikbaar is gaat over de eerste zes maanden van dit jaar. Ook zit hier voor huishoudens met blokelektriciteit een compensatie bij in voor de laatste twee maanden van 2022. Het bedrag over de eerste zes maanden kan oplopen tot ruim 1400 euro per huishouden voor zelfstandige appartementen en ruim 600 euro voor wie met huisgenoten samenwoont. De hoogte van het bedrag hangt ervan af of mensen een gedeelde aansluiting hebben voor alleen warmte of elektriciteit of voor beide.

Tegemoetkomingen eerste helft 2023 (inclusief compensatie 2022)

Soort woning Tegemoetkoming
Appartementen met blokgas of blokwarmte 786,45 euro
Appartementen met blokelektriciteit 731,13 euro
Onzelfstandige wooneenheden blokgas of blokwarmte 329,28 euro
Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit 307,63 euro

Later dit jaar kan ook compensatie aangevraagd worden over de tweede helft van 2023. Hoe hoog deze wordt, hangt af van het gemiddelde energietarief voor huishoudens in juli. In juni wordt bekend hoe hoog dit tarief is en wat hierdoor de compensatie voor de tweede helft van 2023 wordt. Wel zijn de minimale bedragen al bekend.

Minimale tegemoetkomingen tweede helft 2023

Soort woning Tegemoetkoming
Appartementen met blokgas of blokwarmte 276,76 euro
Appartementen met blokelektriciteit 183,92 euro
Onzelfstandige wooneenheden met blokgas of blokwarmte 116,18 euro
Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit 77,33 euro

Niet iedereen met een gedeelde energieaansluiting kan aanspraak maken op de regeling. Zo moet je bij een onzelfstandige woning met minimaal vier huisgenoten inclusief jezelf wonen om aanspraak te maken op de regeling. Ook bewoners, die gebruik hebben gemaakt van het energieplafond kunnen er geen gebruik van maken.

In de meeste gevallen kunnen de bewoners niet zelf de compensatie aanvragen. Dit moet worden gedaan door de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren, die het geld vervolgens verdeelt onder de huishoudens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl