Leon Mazairac (m) van Karel V uit Utrecht juicht samen met zijn team na het winnen van hun eerste ster
NOS Nieuws

Zeventien nieuwe sterrenrestaurants, één restaurant krijgt tweede ster

Nederland heeft er zeventien nieuwe sterrenrestaurants bij. Een restaurant, Vinkeles in Amsterdam, heeft een tweede Michelinster gekregen.

De Michelinsterren werden vanmiddag uitgereikt in Amsterdam. Het resultaat is flink beter dan eerdere jaren: vorig jaar waren er tien nieuwe restaurants met een ster, en het jaar daarvoor waren dat er acht. In totaal hebben nu 103 restaurants in Nederland een ster en twintig hebben er twee.

De twee restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, behouden hun sterren. Zij blijven tevens de enige twee restaurants in Nederland met de hoogste onderscheiding. "De persoonlijkheid en creativiteit van deze chefs hoeven we niet meer voor te stellen. Hun eigenheid als kok is een voorbeeld voor iedereen in het vak", zegt Michelin over de twee chefs, Jonnie Boer en Jannis Brevet.

Chef Jurgen van der Zalm van Restaurant Vinkeles, dat zijn tweede ster kreeg, wordt geprezen om zijn "klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit".

Naast de reguliere sterren zijn er ook groene sterren uitgereikt, voor restaurants die zich inzetten voor duurzaamheid. Vier restaurants hebben voor de eerste keer zo'n onderscheiding gekregen. In totaal hebben vijftien restaurants die ster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl