Remco Evenepoel heeft alle tijd om te juichen
NOS Wielrennen

Evenepoel soleert opnieuw naar zege in Luik-Bastenaken-Luik na uitvallen Pogacar

Remco Evenepoel heeft voor de tweede keer op rij het wielermonument Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Net als een een jaar geleden vertrok de Belg op de Côte de la Redoute, waarna hij in zijn regenboogtrui een solo van ruim 30 kilometer succesvol afrondde.

De Brit Tom Pidcock sprintte ruim een minuut na het feestje van Evenepoel naar de tweede plaats. De Colombiaan Santiago Buitrago eindigde als derde.

Bekijk de samenvatting hieronder:

Evenepoel soleert opnieuw naar zege in Luik, Pogacar valt uit met breuken in hand

In het sluitstuk van het klassiekervoorjaar was Tadej Pogacar vooraf topfavoriet, met Evenepoel als grote uitdager. De 23-jarige wereldkampioen bereidde zich de afgelopen weken met een hoogtestage op Tenerife voor op de Giro d'Italia, terwijl hij Pogacar achtereenvolgens de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Waalse Pijl zag winnen.

Val Pogacar

Maar van een boeiende strijd tussen wereldkampioen Evenepoel en tweevoudig Tourwinnaar Pogacar kwam het in de natte 109e editie van het wielermonument niet. De Sloveen ging al vroeg in wedstrijd onderuit en vertrok met twee gebroken botjes in zijn linkerhand naar het ziekenhuis waar hij direct werd geopereerd.

"Ik moest zelf over het putje springen waarover ze gevallen zijn", vertelde Evenepoel na zijn overwinning. "Het was echt een harde klap op hoge snelheid. Ik hoop dat het niet te erg is en dat hij snel kan herstellen. Ik wens hem al mijn moed en steun toe."

Al na 12 kilometer vormde zich een kopgroep van elf renners, waarin Lars van den Berg (Groupama-FDJ) de Nederlandse eer hooghield. Na de val van Pogacar nam Soudal-Quick Step, de ploeg van Evenepoel, de regie op kop van het peloton in handen.

De elf koplopers reden een voorsprong van ruim vier minuten bijeen, maar die verdween als sneeuw van de zon in de tweede helft van de 258 kilometer lange heuvelklassieker.

Jumbo stuurt Tratnik vooruit

Met nog 85 kilometer te gaan probeerde Jumbo-Visma te anticiperen op de plannen van Evenepoel en co. De Nederlandse ploeg, die met slechts vijf renners aan de start stond omdat Sam Oomen en Tosh Van der Sande positief testten op corona, stuurde Jan Tratnik vooruit.

Tratnik kreeg Magnus Sheffield (Ineos) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ) eerst nog met zich mee, maar op de volgende côte was hij al alleen over. Vervolgens raapte hij de vroege vluchters een voor een op; alleen Simone Velasco (Astana) kon aanhaken bij de Sloveen in Nederlandse dienst.

Zo'n vijftig kilometer later strandde de poging; op de steile Redoute (1,6 km, 9,4% gemiddeld) werden Tratnik en Velasco ingelopen door het inmiddels flink uitgedunde peloton.

Evenepoel vertrekt weer op Redoute

Niet veel later plaatste Evenepoel zijn enige en beslissende aanval, vlak voor de top van de Redoute. Tom Pidcock (Ineos) dichtte in zijn eentje het gat in de afdaling, maar al na een paar kilometer moest hij de wereldkampioen in witte broek weer laten gaan.

Bekijk de beelden van de beslissende aanval van Evenepoel op de Redoute:

Evenepoel opent de aanval op de Redoute, Pidcock op tandvlees mee

Pidcock werd opgeraapt door de achtervolgende Trek-troeven Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone, de nummers twee en vijf van de Waalse Pijl. Ook voorjaarsrevelatie Ben Healy (EF Education-EasyPost) en Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious) mengden zich in de achtervolging, maar toen was Evenepoel al gevlogen.

De Belgische winnaar van de Vuelta kon in de laatste kilometer al uitgebreid juichen, in de stromende regen.

'Extra mooi'

"Het is extra mooi, vooral met de wereldkampioenstrui", vertelde de 23-jarige Belg na de huldiging. "Ik hoopte al een paar keer om in de regenboogtrui als eerste over de streep te komen en het is vandaag gelukt. Echt speciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl