NOS Sport

Van de Zandschulp grijpt naast ATP-titel na gemiste matchpoints in dramatische ontknoping

Van de Zandschulp laat Rune ontsnappen in eindstrijd in München

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd om in München zijn eerste ATP-titel binnen te slepen. De Veenendaler verloor na een dramatische ontknoping de eindstrijd van de Deen Holger Rune, de nummer zeven van de wereld: 4-6, 6-1, 6-7 (3).

Van de Zandschulp verspeelde in de derde set vier matchpoints op eigen service. De Nederlander, die drie keer voor de titel mocht serveren, stond voor de tweede keer in een ATP-finale, na in 2022 ook de finale van Rune te hebben verloren in München.

Van de Zandschulp moest toen vanwege ademhalingsproblemen opgeven. "Deze nederlaag is pijnlijker dan onze vorige finale", zei de zichtbaar teleurgestelde tennisser na afloop.

Rune, die vorige week op het masterstoernooi in Monte Carlo nog net naast de titel de greep, was in de eerste set de betere speler door Van de Zandschulp twee keer te breken. Maar daar keerde de partij.

Holger Rune

In de tweede set gaf een weergaloze vierde game van Van de Zandschulp de doorslag. Hij brak Rune met ijzersterk spel en prompt raakte de Deen van slag. Hij werd ongeduldig in de rally's en klaagde tegenover zijn entourage op de tribune over zijn materiaal.

Van de Zandschulp bleef onder duidelijk hoorbare aanmoedigingen van Davis Cup-captain Paul Haarhuis, die de tennisser in deze periode voor een aantal toernooien begeleidt, stoïcijns zijn punten binnenhalen en haalde razendsnel de set binnen.

Van de Zandschulp bleef in de derde set aanvankelijk bij de les toen Rune op 3-1 om een medische time-out vroeg vanwege een pijnlijke rechterschouder.

Dramatische ontknoping

De krachten vloeiden weg bij de niet meer fitte Rune en Van de Zandschulp liep met sterk spel uit naar 5-2, maar daarna sloeg de nervositeit toe bij de Nederlander. Hij miste twee wedstrijdpunten op 40-15 op eigen service, waardoor Rune hoop kreeg.

Er volgde later op 5-4 een game vol drama waarin Rune door zijn enkel ging, maar daarvoor geen medische time-out kreeg, terwijl de zichtbaar gefrustreerde Van de Zandschulp de partij opnieuw niet kon uitserveren.

De Nederlander brulde het uit ("come on!") toen hij Rune een game later opnieuw wist te breken, maar wederom waren op 6-5 twee wedstrijdpunten op eigen service niet aan hem besteed.

In de tiebreak greep de herboren Rune het initiatief en gaf het momentum niet meer weg tegen de mentaal gesloopte Van de Zandschulp, die zichtbaar de pijn van de gemiste wedstrijdpunten voelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl