Een ransomware-programma ter illustratie
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Cyberaanval bij zorginstelling: gegevens van cliënten gedeeld

Bij een cyberaanval op een zorginstelling in Brabant, hebben hackers gegevens van cliënten en medewerkers buitgemaakt. De gegevens worden inmiddels gepubliceerd op het darkweb, meldt de zorginstelling.

Het gaat om Joris Zorg, een zorginstelling voor ouderen met vijf locaties in de Kempen. De cyberaanval werd al in december vorig jaar uitgevoerd, maar de gestolen gegevens zijn pas recent gedeeld.

Omroep Brabant schrijft dat de aanval is uitgevoerd door LockBit, dezelfde groep die een cyberinbraak deed bij voetbalbond KNVB. LockBit stelt zelf 100 gigabyte aan gegevens buit te hebben gemaakt bij Joris Zorg.

De ransomwaregroep LockBit eist meestal losgeld na een aanval. Het is onduidelijk welk bedrag er dit keer is gevraagd. De groep heeft wereldwijd al duizenden organisaties aangevallen.

Paspoort vervangen

"Omdat de aanvaller een aanzienlijke hoeveelheid gegevens heeft gepubliceerd, weten wij op dit moment nog niet om welke gegevens het precies gaat. Samen met externe deskundigen voeren wij op dit moment onderzoek uit naar de gepubliceerde gegevens om hierover meer duidelijkheid te verkrijgen", aldus de zorginstelling in een statement.

Joris Zorg waarschuwt cliënten en hun familieleden om alert te zijn op vreemde of onverwachte telefoontjes of berichten. Sommige cliënten hebben het advies gekregen om hun paspoort en identiteitsbewijs te laten vervangen, schrijft de omroep.

Advertentie via Ster.nl