NOS Nieuws

'Ransomwaregroep dreigt KNVB contracten van trainers en spelers te lekken'

De criminele groep Lockbit heeft contracten van voetballers en voetbaltrainers, documenten over lopende tuchtzaken en gedetailleerde informatie over de bedrijfsvoering en commerciële zaken van de bond in bezit. Dat melden het AD en RTL Nieuws.

De criminelen maakten eerder deze maand al bekend dan 300 gigabyte aan gegevens te hebben gestolen. Toen was nog niet bekend wat er precies was buitgemaakt. Het gaat volgens RTL en het AD om 230.000 bestanden waarvan Lockbit op het darkweb screenshots heeft gedeeld. Lockbit dreigt alles openbaar te maken als er niet voor 26 april betaald wordt. Het is onbekend hoeveel losgeld wordt geëist.

De KNVB meldde eerder deze maand al dat cybercriminelen hadden ingebroken op het ICT-netwerk van de voetbalbond Toen werd bekendgemaakt dat persoonlijke gegevens van medewerkers waren gestolen. De bond zei ook melding te hebben gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe werkt een ransomware-aanval eigenlijk? In deze video leggen we het uit:

Ransomware-aanval: hoe werkt dat?

Lockbit is een beruchte gijzelsoftwaregroep waarvan de naam verwijst naar de gelijknamige gijzelsoftware. De groep heeft volgens opsporingsdiensten nauwe banden met Rusland. In november vorig jaar is een man met de Russische en Canadese nationaliteit, Michail Vasiliejev, door de Amerikaanse justitie aangeklaagd wegens deelname aan de ransomware-campagne van Lockbit.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Lockbit inmiddels 100 miljoen dollar aan losgeld geëist in de Verenigde Staten en daarbuiten. Het zou "tientallen miljoenen dollars aan daadwerkelijke losgeldbetalingen" hebben ontvangen.

Een woordvoerder van de KNVB wil uit "strategische overwegingen" niets zeggen over de aanval. "Het forensisch onderzoek loopt nog", aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl