Een gesprek op het kantoor van het UWV in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

UWV heeft achterstand sociaal-medische beoordelingen nog niet ingelopen

Uitkeringsinstantie UWV kampt nog altijd met achterstanden bij het uitvoeren van sociaal-medische beoordelingen, die nodig zijn om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Uit het jaarverslag van het UWV blijkt dat het aantal mensen dat wacht op zo'n beoordeling sinds eind 2021 fors is opgelopen. Het aantal nam toe van ongeveer 12.000 wachtenden tot ruim 17.000.

Er zijn zelfs ruim tweehonderd mensen die voor 2021 een aanvraag indienden en nog altijd geen beoordeling hebben. Het gaat om zogenoemde WIA-beoordelingen. Normaal gesproken kunnen mensen na twee jaar ziekteverlof zo'n WIA-uitkering aanvragen. Voor toekenning moeten ze medisch gekeurd zijn.

Vanwege de lange wachttijden werd het UWV al meermaals in gebreke gesteld. Dat leidde ertoe dat de uitkeringsinstantie vorig jaar 10,6 miljoen euro aan dwangsommen moest betalen.

Volgens de uitkeringsinstantie ligt het probleem bij het gebrek aan verzekeringsartsen, onder meer doordat er de voorbije jaren relatief veel artsen met pensioen gingen. Daardoor werden vorig jaar 124.200 sociaal-medische beoordelingen uitgevoerd, ruim 14 procent minder dan in 2021.

Overleg met minister

UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps zegt dat er samen met minister Van Gennip hard wordt gewerkt aan een oplossing. "Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat de achterstanden bij de WIA-beoordelingen in de laatste maanden van 2022 zijn gestabiliseerd."

Het UWV zegt dat het steeds meer aandacht besteedt aan het signaleren van geldzorgen bij cliënten. Het 'Geldzorgteam' werd uitgebreid van 8 naar 30 voltijdbanen. Het team bestaat uit specialisten die mensen ondersteunen bij het aanpakken van financiële problemen. Ook kan er worden doorverwezen naar de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Vorig jaar werden 4300 mensen naar het team doorverwezen. Een jaar eerder waren dat er 2100. In totaal krijgen ruim 1,1 miljoen mensen maandelijks een uitkering van het UWV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl