NOS NieuwsAangepast

'Consument kiest in supermarkt nu gekookte worst in plaats van rosbief'

In de supermarkt gooiden we vorig jaar minder A-merken in ons boodschappenmandje en kozen we vaker voor goedkopere alternatieven, zoals huismerken. Volgens marktonderzoeker Circana en vakblad Distrifood hebben A-merken daardoor een paar honderd miljoen euro aan omzet verloren.

Ook kiezen we soms voor een ander soort product om de prijs te drukken. "Voorheen kochten Nederlanders bijvoorbeeld vooral rosbief en fricandeau, nu zijn het vaker de goedkope varianten, zoals gekookte worst", ziet Rini Emonds van Circana.

Er zijn meer opmerkelijke verschuivingen. Zo was Heineken jarenlang het best verkopende biermerk, maar is het nu voorbijgestreefd door Hertog Jan van brouwerij InBev. "Heinekens andere merk Amstel groeit wel", zegt Rini Emonds van Circana. "En bij InBev zien we juist weer dat Hertog Jan stijgt, maar hun andere merken Bud en Jupiler dalen."

Een andere opvallende stijger in de lijst is leverworstmaker Kips, dat sinds enkele jaren ook veganistische producten maakt. "Dit merk heeft als een van de weinige merken niet alleen groei in omzet, maar ook volumegroei doorgemaakt", zegt Emonds.

Top tien grootste merken in de supermarkt (op basis van jaaromzet)

Plek 2022 (2021) Merk Omzet Groei (in %)
1 (1) Marlboro 626 miljoen 1,9
2 (3) Camel 422 miljoen 7,4
3 (2) Coca Cola 416 miljoen 6
4 (8) Hertog Jan 304 miljoen 11,8
5 (5) Campina 302 miljoen 4,3
6 (6) Lay's 290 miljoen 7,9
7 (4) Heineken 287 miljoen -4,6
8 (7) Unox 272 miljoen 1,4
9 (9) Douwe Egberts 267 miljoen 2,5
10 (11) Dr. Oetker 233 miljoen 8,6

Tabaksmerken Marlboro en Camel staan al jaren in de top 3 van de omzetlijst. Dat komt vooral door de hoge prijzen van sigaretten, sigaren en andere tabak. In 2024 zullen deze merken niet meer in de top 100 staan, omdat tabak dan helemaal niet meer in supermarkten mag worden verkocht.

Circana verwacht dat de stijging van de prijzen na deze zomer zal afvlakken. Mogelijk zullen de A-merken dan weer wat meer marktaandeel veroveren, al verwacht Emonds niet dat dat een makkelijke klus wordt. "We hebben uit het verleden geleerd dat mensen die eenmaal zijn overgestapt naar een huismerk, moeilijk zijn terug te krijgen naar een A-merk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl