Milan schakelt Napoli uit in Champions League en kan stadgenoot Inter treffen

AC Milan heeft voor het eerst sinds 2007 de halve finales van de Champions League gehaald na een 1-1 gelijkspel bij Napoli. Dat was genoeg voor Milan, omdat het vorige week de thuiswedstrijd met 1-0 had gewonnen.

In de halve finales wacht voor Milan mogelijk aartsrivaal en stadgenoot Internazionale, dat met 2-0 voorstaat tegen Benfica en morgen in actie komt.

Ook titelhouder Real Madrid bereikte vanavond de laatste vier van de Champions League. De vierde kwartfinale gaat morgen tussen Bayern München en Manchester City (0-3).

Grote vraag vooraf bij Napoli was of de Nigeriaanse topscorer Victor Osimhen kon starten. De spits ontbrak door een spierblessure in de heenwedstrijd in Milaan. Afgelopen zaterdag maakte hij een kwartier voor tijd zijn rentree tegen Hellas Verona in de competitie, toen scoorde Napoli niet (0-0).

De fans in Napels haalden opgelucht adem vanavond, want de 24-jarige Nigeriaan was fit genoeg om te beginnen.

Napoli sterker, Milan mist strafschop

Het begin in het Stadio Diego Armando Maradona was voor Napoli, dat vol op de aanval speelde op zoek naar de gelijkmaker over twee wedstrijden. Verder dan geblokte schoten of schoten die naast gingen, kwam de thuisploeg niet.

In de 21ste minuut maakte Mário Rui een overtreding op Milan-aanvaller Rafael Leão. De ene Portugees op de andere. De bal ging op de stip en Olivier Giroud, topscorer aller tijden van het Franse nationale elftal, mocht aanleggen voor het buitenkansje. Tot vreugde van het thuispubliek redde Alex Meret de inzet.

Even later kreeg Giroud de kans om zijn fout goed te maken. Na een schijnbeweging kon hij vrij schieten vanaf zo'n twaalf meter, maar zijn lage inzet werd andermaal gered door Meret.

Meret redt de strafschop van Giroud

Na iets meer dan een halfuur speler kreeg Napoli in korte tijd twee tikken te verwerken. Zowel Matteo Politano als Mário Rui moest eraf na een blessure, oud-PSV'er Hirving Lozano en Mathias Olivera kwamen erin.

Dribbel Leão

Napoli richtte zich op tegen de club waar ze in de Italiaanse competitie als koploper 22 punten voorsprong op hebben, toch viel het doelpunt aan de andere kant.

Leão ontving in de 43ste minuut de bal halverwege eigen helft, dribbelde langs meerdere spelers en legde panklaar af op Giroud, die nu zonder keeper in het doel echt niet kon missen: 0-1. In blessuretijd van de eerste helft werd nog een goal van Osimhen afgekeurd vanwege hands.

Rafael Leão juicht na zijn duizelingwekkende assist bij de 0-1

In de tweede helft kreeg Napoli al na 35 seconden een kans via Chvitsja Kvaratschelia, maar zijn schot ging over. De Georgiër, het hele seizoen een van de smaakmakers in Italië, worstelt de laatste weken met zijn vorm. In de 58ste minuut liet hij iets van zijn klasse zien door langs twee spelers te glippen, maar zijn schot ging weer over.

Ook Napoli mist penalty

Verder dan speldenprikjes kwam Napoli niet, tot de ploeg tien minuten voor tijd een penalty kregen na hands van Fikayo Tomori. Het was dé kans om het nog spannend te maken, maar de strafschop van Kvaratschelia werd gered door Mike Maignan, een vergelijkbare redding als die van zijn collega in de eerste helft.

In de 93ste minuut kopte Osimhen uit het niets toch de 1-1 binnen, de treffer kwam echter te laat. Napoli kreeg nog een mogelijkheid op een voorzet, maar de hopeloze bal bleek gelijk het einde van de wedstrijd en leidde tot een vreugde-uitbarsting bij Milan.