Een vrachtwagen met een protestleus voor de rechtbank in Delaware
NOS Nieuws

Fox News schikt in lasterzaak: zender betaalt ruim 780 miljoen dollar

De Amerikaanse zender Fox News en stemcomputerfabrikant Dominion zijn op het laatste moment tot een schikking gekomen in de lasterzaak die Dominion had aangespannen. Dat heeft de rechter bekendgemaakt. Het komt daardoor toch niet tot een rechtszaak.

De schikking bestaat uit een betaling van 787,5 miljoen dollar door Fox, melden de advocaten van Dominion aan The New York Times. Dat is omgerekend 711 miljoen euro. "De waarheid doet ertoe", zegt Dominion-advocaat Justin Nelson tegen de krant. "Leugens hebben gevolgen."

Dominion had 1,5 miljard dollar geëist van Fox News omdat de nieuwszender bleef beweren dat er gefraudeerd was bij de presidentsverkiezingen in 2020 en dat de stemcomputers van Dominion onderdeel waren van een complot.

Voorbereidingen al getroffen

De plotselinge aankondiging van de rechter kwam nadat de juryleden waren gaan zitten en advocaten voorbereidingen troffen om verklaringen af te leggen voor een proces dat naar verwachting zes weken zou duren.

De zaak zou gisteren al beginnen, maar de rechtbank had volgens bronnen een dag uitstel gegeven om te zien of er een schikking getroffen kon worden. De twee partijen kwamen toen niet tot een overeenkomst.

De nu voorgestelde schikking moet nog worden goedgekeurd door de rechter die toezicht houdt op de zaak.

Fox zegt in een verklaring tevreden te zijn met de schikking. "We erkennen de uitspraken van de rechtbank waarin wordt vastgesteld dat bepaalde beweringen over Dominion onjuist zijn. Deze schikking weerspiegelt de voortdurende toewijding van Fox aan de hoogste journalistieke normen", aldus de zender.

"We hebben goede hoop dat onze beslissing om dit geschil met Dominion minnelijk op te lossen, in plaats van de bitterheid van een proces dat verdeeldheid zaait, het land in staat stelt om deze problemen achter zich te laten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl