Een demonstrant voor het hoofdkantoor van Fox News in New York, 28 februari
NOS NieuwsAangepast

Lasterzaak Fox News uitgesteld, 'stemcomputerbedrijf overweegt schikking'

Het begin van een rechtszaak over de vraag of Fox News een lastercampagne voerde tegen een stemcomputerfabrikant is met een dag uitgesteld. Amerikaanse media melden dat achter de schermen wordt gesproken over een schikking.

Het proces zou vandaag beginnen, maar de rechtbank heeft laten weten de start van de zaak 24 uur uit te stellen. Fabrikant Dominion eist anderhalf miljard dollar omdat Fox News bleef herhalen dat er gefraudeerd was bij de presidentsverkiezingen in 2020 en dat de stemcomputers van Dominion onderdeel waren van een complot.

Dominion stelt dat ze bij Fox News wel degelijk wisten dat er niets mis was met die stemmachines en dat er sprake is van kwade opzet. Fox News beroept zich op de persvrijheid. Oud-president Trump beweerde immers dat er bij de verkiezingen van 2020 was gefraudeerd, een nieuwswaardig feit.

Fox-eigenaar: 'Trump-mythe'

Achter de schermen bij de rechts-conservatieve nieuwszender werden Trumps aantijgingen overigens belachelijk gemaakt, zo is gebleken uit rechtbankstukken. Eigenaar Rupert Murdoch noemde het in privé-e-mails "een Trump-mythe dat de verkiezingsuitslag gestolen is". Er is nooit bewijs gevonden voor grootschalige fraude met stemmen.

Het enorme bedrag dat Dominion eist is volgens het bedrijf genoegdoening voor inkomstenverlies, reputatieschade en ook voor de extra beveiliging die moet worden ingehuurd door de stroom aan bedreigingen die het bedrijf sinds de verkiezingen krijgt.

'Een gek'

De hetze tegen stemcomputers, zoals de fabrikant dat dus ziet, begon nadat de Democraat Joe Biden was uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Op Fox News beweerde Sydney Powell, de advocaat van verliezer Donald Trump, zonder enig bewijs dat de machines niet deugden.

Presentatoren zoals Laura Ingraham bleven deze theorie vervolgens herhalen. Maar achter de schermen noemde zij advocaat Powell een gek. "Niemand wil met haar werken en hetzelfde geldt voor Rudy", verwees ze naar Trumps andere advocaat Rudy Giuliani.

'Desinformatie'

Fox News stelt dat deze citaten uit hun context zijn gerukt in de rechtbankstukken. In een verklaring beschuldigt de zender Dominion van het verspreiden van desinformatie.

Vermoedelijk zullen kopstukken van de zender gehoord worden in de zaak. Onder hen zijn eigenaar Murdoch en bekende opiniemakers zoals Sean Hannity en Tucker Carlson.

De verwachting is dat het proces vijf tot zes weken gaat duren. Tenminste: als het tot een proces komt. De rechtszaak vervalt als de twee partijen een schikking treffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl