Meer dan 1300 mensen werden gearresteerd vanwege de bestorming
NOS Nieuws

Onderzoek bestorming Brasilia in volle gang, weer invallen en arrestaties

De Braziliaanse politie heeft meerdere invallen gedaan en minstens dertien arrestaties verricht in het onderzoek naar de bestorming van overheidsgebouwen in Brasilia begin januari.

In totaal hebben de Braziliaanse autoriteiten 16 arrestatiebevelen uitgevaardigd en 22 huiszoekingen gedaan. Onder de arrestanten bevinden zich een kolonel van de luchtmacht en regionale en lokale politici van de partij van oud-president Bolsonaro.

Aanhangers van de oud-president bestormden op 8 januari van dit jaar het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis in de hoofdstad van Brazilië. De overheidsgebouwen op het Plein van de Drie Machten werden flink beschadigd.

President Lula da Silva sprak naderhand van een barbaarse daad en noemde de bestormers fascisten en fanatici, opgehitst door Bolsonaro.

In deze video legt NOS op 3 uit hoe Brazilië zo verdeeld is geraakt en wat er in aanloop naar de bestorming gebeurde:

De Braziliaanse bestorming uitgelegd

De Braziliaanse autoriteiten onderzoeken nog altijd wie er achter de bestorming zat. Zo wordt er gekeken wie de bussen regelde waarmee duizenden Bolsonaro-aanhangers naar het machtscentrum werden vervoerd en is het de vraag waarom beveiligers nauwelijks optraden.

Meer dan 1300 mensen werden na de bestorming gearresteerd. Veel aanhangers werden een dag na de bestorming opgepakt bij de ontruiming van een tentenkamp waarin de Bolsonaro-aanhangers zich hadden verzameld.

Vandaag buigt het hooggerechtshof in Brasilia zich over honderd van die arrestaties en oordeelt het of de arrestanten daadwerkelijk aangeklaagd worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl