Victor Osimhen baalt
NOS Voetbal

Napoli rekent in Italiaanse clash op topscorer Osimhen: 'Hij heeft zo veel opties'

Napoli moet vanavond in de kwartfinales van de Champions League tegen AC Milan de 1-0 nederlaag van een week geleden zien weg te poetsen. Dat oogt niet als een onmogelijke opdracht. Slechts één doelpunt verschil immers. In een thuiswedstrijd bovendien. Maar vooral: Victor Osimhen is terug!

Want de Nigeriaanse goalgetter werd node gemist de afgelopen weken. Een bovenbeenblessure kostte hem bijna drie hele competitieduels, waarin de soevereine koploper in de Serie A prompt vier punten verspeelde. Afgelopen zaterdag maakte hij tegen Hellas Verona een kwartier voor tijd zijn rentree, maar zijn schot tegen de lat veranderde niets aan de 0-0 die ook na het laatste fluitsignaal nog op het scorebord prijkte.

Osimhen is bij Napoli, dat hem in 2020 overnam van Lille, uitgegroeid tot een waar fenomeen. Dit seizoen was hij in de competitie al goed voor 21 doelpunten in 24 wedstrijden voor de ploeg die hard op weg is naar de - na 1987 en 1990 - derde landstitel. In de Champions League staat de teller op vier treffers.

Ritme aanvoelen

Alle reden dus voor AC Milan om zich grote zorgen te maken. Maar, zo heeft trainer Stefano Pioli al laten weten, zijn ploeg houdt altijd rekening met de kwaliteiten van de tegenstander. "En zeker als ze aanvallers hebben die zo sterk en zo goed zijn en zo gevaarlijk in de zestien en in de diepte. Natuurlijk hebben we ons daarop voorbereid. Maar we blijven gewoon ons eigen spel spelen."

Milan-coach Pioli: 'Turlijk houden wij rekening met de kwaliteiten van Napoli'

Pioli, die met Oliver Giroud eveneens een van een blessure herstelde spits terug heeft, zegt precies te weten wat hem vanavond te wachten staat. "Tegen Napoli gaat het er altijd om dat je de wedstrijd moet kunnen lezen. Je moet het ritme van de wedstrijd aanvoelen en op het juiste moment vertragen of versnellen. Het wordt belangrijk om dat goed en geconcentreerd te doen."

"Onze voorsprong is minimaal. En dat tegen een ploeg die in de Champions League op eigen veld gemiddeld drie, vier doelpunten maakt dit seizoen", verwijst hij naar de achtereenvolgende thuisoverwinningen op Liverpool (4-1), Ajax (4-2), Rangers FC (3-0) en Eintracht Frankfurt (3-0).

Probleem voor Milan-defensie

AC Milan heeft een ruime ervaring op het hoogste Europese clubniveau, al dateert de zevende en laatste keer dat de Europacup 1/Champions League werd gewonnen alweer uit 2007. Napoli daarentegen is bezig aan een seizoen dat nu al uniek genoemd mag worden: nooit eerder stonden 'I Partenopei' in de kwartfinales van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Victor Osimhen snelt langs de Ajacieden Edson Alvarez en Jurrien Timber

Vandaar dat succescoach Luciano Spalletti, die het moet stellen zonder de geschorste middenvelder André-Frank Zambo Anguissa en centrale verdediger Kim Min-jae, zo blij is met de terugkeer van Osimhen. Al benadrukt hij: "We zijn zo ver gekomen dankzij onze hele selectie."

Verdediger Juan Jesus toont zich uitgesprokener. "Victor zal een probleem zijn voor de defensie van Milan omdat hij in vorm is. Hij is onze topscorer en laat iedere wedstrijd zien dat hij de wil heeft om nog meer te doen."

Masker

Dat Napoli, dat in de Serie A een voorsprong heeft van veertien punten op 'achtervolger' Lazio en met 66 doelpunten ook veruit het productiefst is, recentelijk enkele mindere resultaten boekte, wijt Spalletti aan de interlandbreak. "Sommige spelers raakten uit hun normale doen qua trainen en moesten bij hun nationale ploeg op een andere manier voetballen."

Het masker van Osimhen is in Napels te koop tegenwoordig

Ook Osimhen was op pad met Nigeria. Toch rekent heel Napoli op de 24-jarige aanvaller, wiens gezichtsmasker dat hij sinds een oogkaskwetsuur in 2021 steevast draagt, ook onder de fans een populair attribuut is geworden. "Hij heeft zo veel opties", weet Spalletti. "Als je hem de bal geeft, kan hij die door zijn fysieke kracht en snelheid heel goed bij zich houden. En hij kan zijn hoofd gebruiken en zijn tempo variëren."

O ja, tijdens de absentie van Osimhen verloor Napoli ook een competitieduel. Met 4-0 nog wel. En thuis. De tegenstander...? AC Milan, dat dus heel goed weet hoe te overleven in Stadio Diego Armando Maradona, vernoemd naar de legendarische voetballer die 'Gli Azzurri' aan de eerste twee landstitels uit de clubhistorie hielp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl