Wijnaldum belangrijk voor Roma, Napoli in eigen huis afgedroogd door Milan

Napoli heeft op de weg naar het kampioenschap in Italië een pijnlijke nederlaag geleden. Thuis tegen AC Milan werd er met 4-0 verloren.

Eerder op de avond eiste Georginio Wijnaldum bij AS Roma een hoofdrol voor zich op in de gewonnen competitiewedstrijd thuis tegen Sampdoria (3-0). De Oranje-international maakte de eerste treffer en versierde een penalty, waar het tweede doelpunt uit voortkwam.

Stand

Door de overwinning blijft Roma, dat over anderhalve week in de kwartfinales van de Europa League de tegenstander van Feyenoord is, ook na dit weekend op de vijfde plek staan. Milan is dankzij de eclatante zege op Napoli de nieuwe nummer drie.

Napoli staat ondanks de nederlaag nog steeds stevig op de eerste plek. De voorsprong op nummer twee Lazio bedraagt zestien punten. Voor Sampdoria lijkt degradatie onafwendbaar. Het verschil met de 'veilige' plek zeventien bedraagt tien punten.

AC Milan kwam na ruim een kwartier op voorsprong via Rafael Leão. Na een prachtige passeeractie van Brahim Diaz kwam de bal bij de Portugese aanvaller terecht, die vervolgens de bal over Napoli-keeper Alex Meret wipte (0-1).

De aangever bij de 0-1 maakte de tweede Milanese treffer. Hij kreeg een hoge voorzet onder controle in het strafschopgebied, kapte en passeerde Meret (2-0).

Geen grip Napoli

Daarna leek Napoli wat meer grip op de wedstrijd te krijgen, maar grote kansen werden niet gecreëerd. Het was AC Milan dat de derde treffer van de wedstrijd maakte. Leão stuurde twee verdedigers het bos in en schoot snoeihard raak.

Rafael Leão juicht.

Milan had nog meer in petto. De ene treffer was nog mooier dan de andere. Zeven minuten na de derde treffer dribbelde Alexis Saelemaekers langs een woud van Napolitaanse benen en maakte de 0-4.

Het verzet van Napoli was toen allang gebroken, al creëerde de ploeg nog wel wat mogelijkheden voor een eretreffer. Die kwam er uiteindelijk niet.

Roma

Voor Roma brak Wijnaldum ongeveer tien minuten na rust de ban. Hij kopte raak uit een voorzet van Nemanja Matic. Even daarvoor had Sampdoria-verdediger Jeison Murillo een rode kaart gekregen.

Tegen tien man wist Roma in de 88ste minuut nog een keer te scoren. Wijnaldum werd gevloerd door Federico Ravaglia en de scheidsrechter kende een penalty toe en die werd benut door Paulo Dybala. In blessuretijd schoot Stephan El Shaarawy de derde Romeinse treffer binnen.

Waar Wijnaldum de hele wedstrijd speelde, zat die andere Nederlander van Roma, Rick Karsdorp, vanwege een neusblessure niet bij de selectie. Voormalig PSV'er Sam Lammers viel een halfuur voor tijd in bij Sampdoria. Verdediger Bram Nuytinck was geschorst.