Nienke Brinkman na de finish van de marathon van Boston
NOS Sport

Brinkman moet 'half gedragen' worden na lopen olympische limiet: 'Was heel zwaar'

De focus van Nienke Brinkman lag bij de marathon van Boston niet bij het lopen van de olympische limiet. "En eigenlijk tijdens de race had ik ook niet op de tijden gelet", erkent ze enkele uren na de finish.

Toch was haar tijd (2.24.58) snel genoeg om aan de eis te voldoen voor de Spelen van Parijs. Dat besef kwam pas één kilometer voor het einde bij de 29-jarige Nederlandse. "In de tweede helft was het veel bergop, dus ik dacht dat ik langzamer ging. De laatste kilometer zie je de tijd en toen dacht ik: ik heb de olympische limiet gelopen."

Bij het uitspreken van die woorden verschijnt er een lach op haar gezicht. Daaraan is niet te zien dat ze de marathon, die bekendstaat als heuvelachtig, "heel zwaar" vond. "Ik kan wel zeggen dat zo'n heuvelachtig parcours toch wel heel anders op je spieren slaat."

"Ik merk het heel erg aan m'n bovenbenen nu. Ik moest half gedragen worden door het hotel. Maar na de race maakt het toch niet uit hoe je erbij loopt", relativeert ze haar pijn.

Alles eruit halen

Dat Brinkman niet in staat was mee te strijden om de medailles en als vijftiende over de eindstreep kwam, is geen teleurstelling voor haar. "Mijn doel was alles eruit halen wat erin zat en dat heb ik zeker gedaan."

Brinkman na 'heel zware' marathon van Boston: 'Moest half gedragen worden'

De concurrentie was dan ook groot. "Het veld was bizar sterk vandaag. Je ziet gewoon dat die wereldtoppers allemaal een goede race hebben gelopen." Maar de Nederlandse, die in Zwitserland woont en traint, wordt wel "heel hongerig" van haar resultaat in Boston. "Ik wil doorpakken."

Genieten

Brinkman is dus strijdbaar, maar tegelijkertijd staat ze erom bekend dat ze overal van geniet. En dus genoot ze ook van de ruim 42 zware kilometers over Amerikaans asfalt.

"Aan het begin was het aan het regenen. Dat is niet mijn favoriete weersomstandigheid, maar het publiek is echt bizar hier", vertelt ze. "Er wordt zo veel gejuicht. Je hoort zo veel publiek, dat je soms even vergeet hoe je lichaam voelt. Dat vond ik wel echt geweldig."

Haar plan voor de rest van het seizoen was duidelijk, maar omdat ze onverwachts de limiet al heeft gelopen, weet ze nog niet zeker of ze aan dat plan gaat vasthouden. "Ik wilde de WK (van 19 tot en met 27 augustus in Boedapest, red.) skippen en in het najaar voor de limiet gaan. Dus heb er nu nog even niet goed over nagedacht of het plan zo blijft of dat ik misschien wat anders ga doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl