Een teek
NOS Nieuws

Aantal tekenbeten vorig jaar flink teruggelopen

Het aantal gemelde tekenbeten in Nederland lag vorig jaar een stuk lager dan in voorgaande jaren. Dat zeggen het RIVM en de Wageningen University (WUR), op basis van meldingen via Tekenradar.nl.

Jaarlijks zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen tekenbeten bij mensen in Nederland. In bijna alle provincies is het aantal gemelde tekenbeten teruggelopen, behalve in Flevoland. In totaal lag het aantal beten 33 procent lager dan het jaarlijkse gemiddelde over de voorgaande tien jaar.

De meeste tekenbeten werden gemeld in Gelderland, maar gecorrigeerd voor inwonersaantal lopen mensen in Drenthe het grootste risico om te worden gebeten door een teek. Het risico is daar bijvoorbeeld zes keer zo groot als in Zuid-Holland.

Droogte mogelijke oorzaak

Volgens Arnold van Vliet, onderzoeker bij de WUR, is het droge weer van vorig jaar mogelijk de oorzaak van het relatief lage aantal beten. "In het voorjaar was het zeer droog, later in de zomer ook. We weten het niet precies, maar teken zitten over het algemeen wel op vochtigere plekken."

Ook in België is het aantal tekenbeten teruggelopen. "Daar hadden ze dezelfde conclusie getrokken: droogte speelt mogelijk een rol."

Toch blijft het voor de onderzoeker gissen. "Het is nu puur op het aantal meldingen, dat geeft wel een goede indicatie. Maar ook andere factoren, zoals gedrag van mensen, spelen mee. Het vraagt in elk geval om een verdere analyse."

Nieuw onderzoek

Om beter zicht te krijgen op het aantal tekenbeten, gaan het RIVM en de WUR met een nieuwe onderzoeksmethode werken. Een vaste groep deelnemers wordt wekelijks gevraagd bij te houden of ze wel of niet zijn gebeten door een teek. Zo moet sneller duidelijker worden wanneer het aantal beten stijgt of daalt.

Van Vliet: "Er zijn mensen die elke dag buiten werken, bijvoorbeeld in de tuin. Zij zijn extra interessant voor ons. We roepen deze mensen op zich te melden via Tekenradar.nl."

Een tekenbeet kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Die ziekte uit zich onder meer in (langdurige) gewrichts-, huid-, zenuw-, of hartklachten. Ongeveer een op de vijf teken draagt de bacterie bij zich die de ziekte veroorzaakt. Jaarlijks krijgen ongeveer 27.000 Nederlanders de ziekte van Lyme.

Dat er minder tekenbeten zijn gemeten, is volgens Van Vliet geen reden om minder voorzichtig te zijn. "We zijn dit jaar best wel wat vochtig begonnen. Het advies blijft daarom: na bezoek aan het groen, tekencheck doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl