Belg Abdi voor tweede keer winnaar Rotterdam Marathon, Nageeye derde

Belg Abdi wint voor tweede keer Rotterdam Marathon, Nageeye derde

Bashir Abdi heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de NN Rotterdam Marathon gewonnen. De 34-jarige Belgische atleet finishte op de Coolsingel in een tijd van 2 uur, 3 minuten en 48 seconden.

Daarmee bleef hij net boven zijn Europees record en parcoursrecord van 2.03.36 uit 2021.

Nageeye na inhaalrace derde

De Keniaan Timothy Kiplagat eindigde op enkele tellen als tweede (2.03.50). De Nederlander Abdi Nageeye vocht zich in de slotfase naar de derde plaats in 2.05.32.

Hij moest na dertig kilometer de kopgroep laten gaan. Nageeye begon in de slotfase aan een inhaalrace die hem alsnog op het podium bracht.

Marathonloper Nageeye met 'knikker in keel' op podium Rotterdam

Nageeye won vorig jaar als eerste Nederlander in Rotterdam. Toen betekende zijn 2.04.56 een Nederlands record.

Nageeye veroverde vandaag zijn vierde Nederlandse marathontitel. Met zijn tijd in Rotterdam voldeed hij ruimschoots aan de limiet voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs.

Chumba wint bij vrouwen

Bij de vrouwen zegevierde Eunice Chumba. De voor Bahrein uitkomende maar in Kenia geboren atlete finishte op de Coolsingel in 2.20.31, ruim boven het parcoursrecord van 2.18.58 van de Ethiopische Tiki Getana uit 2012. Ze is wel de op één na snelste vrouw uit de historie van Rotterdam.

De tweede plaats ging naar Tesfu Teklegergisch Dolshi uit Eritrea in 2.21.35.

De omstandigheden zondag in Rotterdam waren redelijk voor de lopers. Bij de start was het zo'n 11 graden, wat mistig en nat en een matige wind. Het doel van de eerste groep met toplopers leek kansrijk: een aanval op het parcoursrecord van Abdi uit 2021.

Favorieten

De Gentenaar en zijn boezemvriend Nageeye golden als grote favorieten voor de zege. De geboren Somaliërs, beiden 34 jaar, bereidden zich voor in Ethiopië, waar ze trainden op 2.700 meter net buiten Adis Abbeba. De Belg had een probleemloze stage op hoogte, Nageeye werd wat ziek aan het einde. De winnaar van vorig jaar miste wat trainingen.

Al vroeg ontstond zondag een eerste groep lopers met dertien atleten, van wie er vier de taak hadden het tempo te maken. Tot halverwege bleef die groep favorieten met de twee Abdi's bijeen. De kopgroep noteerde op de helft een tijd van 1.02.15.

Probleem voor de kopgroep was dat na 24 kilometer alleen Gevin Kerich nog over was om de toplopers op koers van een toptijd te houden. Op 25 kilometer liep Nageeye negen seconden achter op zijn schema van vorig jaar en leek een verbetering van zijn Nederlands record nog mogelijk.

Ook oud-voetballer Arjen Robben deed mee in Rotterdam. Hij finishte binnen de drie uur en was daar dolgelukkig mee.

Robben dolgelukkig met tijd in marathon Rotterdam: 'Komt in buurt van voetbaltitel'

Vijf kilometer later was de laatste 'haas' verdwenen en forceerde Keniaan Timothy Kiplagat een scheiding in de kopgroep. Zijn versnelling was vijf man te machtig, onder wie favoriet Nageeye. Abdi en de Ethiopiër Dawit Wolde konden wel volgen.

De Belg bleef lange tijd omkijken waar zijn Nederlandse vriend bleef, maar zag ook dat het gat groter en groter werd. "Ik kon niet op hem wachten. Hij heeft toch een geweldige race gelopen door op het podium te eindigen", aldus de Belgische winnaar.

Net boven Europees record

Aan kop moest Wolde na 34 kilometer lossen. Het hoge tempo van Kiplagat en Abdi bleek hem te machtig en bracht ook het parcoursrecord weer in zicht. Uiteindelijk strandde Abdi op twaalf seconden van zijn Europese record.

"Hier is het allemaal voor me begonnen. Dit is mijn thuiswedstrijd", glunderde Abdi, met zijn dochter aan de hand. "Ik ben zes maanden van het jaar van huis. Het is allemaal de moeite waard geweest", zei de nummer twee van de WK-strijd van vorig jaar en de nummer drie van de Spelen in Tokio.

Bashir Abdi viert de winst met een ereronde tijdens de marathon van Rotterdam

Achter de koplopers streed Nageeye zijn eigen strijd. "Een paar weken geleden begon ik in Ethiopië te hoesten. Ik heb wat trainingen gemist. Ik wist dat ik daardoor tempo miste. Die derde plaats is puur op duurvermogen gelukt. Toen de rest versnelde, wist ik dat ik niet meekon."

Nageeye knokte zich in de slotfase terug van de zevende naar de derde plaats. In de laatste kilometer achterhaalde hij Wolde, die hij met een versnelling van brons beroofde. "Het verschil was op een gegeven moment 200 meter. Ik dacht: als je Wolde nog inhaalt, petje af", klonk het trots na zijn derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl