Abdi & Abdi tijdens Rotterdam 2022
NOS Sport

Ook in Rotterdam pleit Abdi voor eerlijke sport: 'Had schorsing Kenianen verwacht'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Zelfs voor mannen die lopen met een leeuwenhart komt ooit het onvermijdelijke moment dat verstand zegeviert op wilskracht. 34 jaar is Bashir Abdi inmiddels en dus ziet ook hij, ouder en wijzer, in dat winnen niet louter om harde training maar ook om een gedegen plan vraagt.

Een stappenplan in vier delen moet voor de Belg, die samen met de Nederlander Abdi Nageeye het onafscheidelijke duo Abdi & Abdi vormt, leiden tot een topprestatie op 10 augustus 2024. Wanneer hij zich zondagochtend om tien uur in Rotterdam aan de start meldt voor de klassieke afstand van 42.195 meter, scheiden hem één jaar, drie maanden en vijfentwintig dagen van de olympische marathon van Parijs.

De marathon die hij in 2021 als snelste bedwong in een parcoursrecord van 2.03.36 geldt voor de Gentenaar als startschot van zijn olympische missie. Misschien is het zelfs wel zijn laatste marathon voor Parijs 2024.

De Olympische Spelen in de Franse hoofdstad vragen nu eenmaal om een uiterst accurate voorbereiding. Laat hij het zo zeggen: "Ik stond niet te juichen toen ik het parcours voor de eerste maal zag."

Trainingsmaatjes Abdi en Abdi duelleren op Rotterdamse marathon: 'Aan elkaar gewaagd'

De marathon voert volgend jaar langs zo'n beetje alle toeristische trekpleisters die Parijs telt. L'Opéra, het Louvre, Versailles, de onvermijdelijke Eiffeltoren, vrijwel geen enkel iconisch bouwwerk wordt overgeslagen. Dat is evenwel niet Abdi's zorg. Dat het traject met name in de laatste tien kilometer veel heuvelachtige passages kent, baart hem des te meer hoofdbrekens.

Fiets

"Ik heb een groot deel van het parcours vorig jaar afgelegd op de fiets. Dat was nog wel te doen. Maar lopen wordt een heel ander verhaal. Deze marathon op heuvelachtig terrein is enorm in het voordeel van de Kenianen."

Ik had verwacht dat die Kenianen na al die dopinggevallen van vorig jaar wel geschorst zouden worden

Bashir Abdi

Abdi is nu eenmaal een man die vooral rendeert op vlak terrein. "Dat is nogal logisch wanneer je in België woont", lacht hij. Serieuzer: "Ik heb een hekel aan heuvels. Dat is de reden waarom ik nooit meer in Kenia train."

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op Parijs 2024, kwam hij tot een PvA. Een plan van aanpak in vier delen.
Als eerste besloot hij het aantal marathons terug te snoeien tot hooguit twee per jaar. In 2022 liep hij er nog drie: Rotterdam, het WK in het Amerikaanse Eugene en Londen.

Op de mondiale titelstrijd pakte hij het brons. Maar in Londen werd hem begin oktober duidelijk dat het tengere lichaam, 64 kilogram bij een lengte van 1.78 meter, niet langer onbeperkt belastbaar is. Fysiek gesloopt hervatte hij pas twee maanden na die race de training.

Minder is meer

Hij heeft ervan geleerd. Minder is meer. Of hij in het najaar start in, pak 'm beet, New York is maar de vraag. "Misschien is Rotterdam wel de enige marathon die ik loop voor Parijs."

Bashir Abdi op weg naar zijn zege in 2021

Het is het gevolg van het tweede actiepunt: een streep door de deelname aan de WK van dit jaar in Boedapest. Abdi vindt het onverantwoord om zijn lichaam midden in de zomer aan de Hongaarse hitte bloot te stellen. "Dat wil ik mezelf een jaar voor de Spelen niet aandoen."

Kramp

De punten 3 en 4 hebben betrekking op zijn trainingsaanpak. Abdi is voornemens met oog op Parijs zijn snelheid danig aan te scherpen. Waar zijn tegenstanders de laatste tien kilometer van de marathon soms in 28 minuten lopen, vecht hij in die fase van de wedstrijd vaker dan hem lief is tegen de kramp. De remedie: in wedstrijden en trainingen meer kortere afstanden lopen om in het zicht van de finish te kunnen versnellen.

Als laatste kwam Abdi tot de onvermijdelijke conclusie dat hij meer in de heuvels zal moeten trainen, wil hij in Parijs met name de Kenianen op hun favoriete terrein aftroeven. "Hoe vervelend ik het ook vind om op geaccidenteerd terrein te lopen."

Kenianen en doping

Want verliezen doet pijn, maar verliezen van Kenianen is voor Abdi (als zelfbenoemd ambassadeur van schone sport) welhaast onbestaanbaar. De pupil van trainer Gary Lough maakt van zijn hart geen moordkuil en deinst er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen wanneer het gebrekkige Keniaanse antidopingbeleid ter sprake komt.

Eind 2022 stipte hij voor de eerste maal publiekelijk de problematiek aan. Dat jaar werden meer dan 45 Keniaanse atleten geschorst wegens gebruik van prestatie bevorderende middelen. In de maand oktober alleen al liepen twintig atleten tegen de lamp.

Kenia staat sinds 2016 onder verscherpt toezicht van de Wereld Anti Doping Autoriteit (WADA) en beschikt pas sinds 2018 over een nationaal dopinglab. Hoewel het land toezegde vijf miljoen dollar te steken in antidopingbeleid, ziet Abdi weinig progressie.

Bashir Abdi

In Rotterdam herhaalt hij desgevraagd zijn standpunt. Kenia was in Tokio goed voor vier goud, vier zilver en twee brons. Het zegt Abdi genoeg.

"Er zijn zo veel bewijzen zijn dat het antidopingsysteem in Kenia niet werkt. Dan mag je verwachten dat World Athletics daar een antwoord op heeft. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat die Kenianen in navolging van de Russen ook geschorst zouden worden, na zoveel positieve dopinggevallen vorig jaar."

"Er gebeurt alleen niets. Waarschijnlijk spelen andere, grotere belangen een rol. Maar hoe kunnen we dan spreken over eerlijke sport?"

Nieuw systeem

"Ik word in België geregeld door twee verschillende organisaties getest, terwijl ik tegen Kenianen loop die vrijwel nooit gecontroleerd worden." Sterker nog, zegt Abdi: "In Kenia lopen topatleten rond die niet eens weten wat whereabouts zijn. Laat staan dat ze die formulieren invullen waarop ze moeten aangeven waar en wanneer ze beschikbaar zijn voor testen. Ik heb gehoord dat er een nieuw systeem komt waarmee de Kenianen beter getest worden. Laten we het hopen."

Want stel je eens voor dat hij in 2021 in de laatste meters van de olympische marathon was blijven steken op de vierde plaats, zegt hij. Dat hij de nummer vier niet met twee seconden was voorgebleven.

"Dan was het brons aanvankelijk naar Lawrence Cherono gegaan. Een van de atleten die later betrapt is op doping. Dan had ik in Japan eerst met lege handen gestaan en die medaille later over de post gekregen. Dat is uw ergste nachtmerrie. Daar moet u toch niet aan denken?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl