Jean-Marie Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Marine Le Pen: het gaat goed met mijn vader na hartaanval

Jean-Marie Le Pen, de 94-jarige oprichter van de uiterst rechtse Franse partij Front National, is gisteren in het ziekenhuis opgenomen na een hartaanval. Volgens zijn dochter, politicus Marine Le Pen, gaat het inmiddels goed met haar vader, melden Franse media.

Le Pen werd naar een ziekenhuis in de regio Parijs gebracht nadat hij in elkaar was gezakt. Artsen omschreven zijn toestand eerder als "ernstig". Hij is de afgelopen jaren vaker opgenomen in het ziekenhuis: zo had hij vorig jaar februari een hersenbloeding.

In 2011 ging hij met pensioen. In 1972 richtte Le Pen het Front National op, een partij die werd gekenmerkt door racisme, antisemitisme en nationalisme. Hij deed provocerende en polariserende uitspraken, waarvoor hij een aantal keren tot hoge geldboetes is veroordeeld.

Presidentskandidaat

Hij deed vijf keer een poging om president van Frankrijk te worden; in 2002 haalde hij de tweede en beslissende ronde. Daarin verloor hij van Jacques Chirac.

Na zijn pensioen nam Marine Le Pen het stokje van hem over als leider. Zij veranderde de naam van de partij in Rassemblement National. Op die manier probeerde ze afstand nemen van het racistische en antisemitische gedachtegoed van Front National. Dat leidde er in 2015 toe dat ze haar vader uit de partij zette.

Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar legde Marine Le Pen het af tegen Macron, al behaalde ze wel 41,5 procent van de stemmen. Nooit eerder boekte een radicaal-rechtse kandidaat zo veel stemmen bij de Franse presidentsverkiezingen, ook haar vader niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl