Marine Le Pen op het partijcongres met Steve Bannon AFP

De Franse rechts-populistische partij Front National (FN) heeft op een partijcongres in Lille Jean-Marie Le Pen het erevoorzitterschap afgenomen van de partij die hij zelf in 1972 heeft gesticht. De 89-jarige Le Pen werd al eerder uit de partij gezet, nadat hij de gaskamers van de nazi's "een detail in de geschiedenis" had genoemd.

79,9 procent van de aanwezigen stemde ervoor de statuten te veranderen zodat de post van erevoorzitter kan worden afgeschaft.

Dochter Marine Le Pen (49) wil het blazoen van haar partij oppoetsen door de banden met haar vader te verbreken. Zelf werd ze met 100 procent van de geldige stemmen herkozen als leider van de partij, voor een derde ambtstermijn. Er waren geen tegenkandidaten.

Op het partijcongres wordt ook gesproken over een naamsverandering van de partij. Marine Le Pen vindt dat de naam Front National te beladen is en verbindingen met andere partijen moeilijk maakt.

Opmerkelijke gast op het partijcongres is Steve Bannon, de omstreden en inmiddels ontslagen adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

STER reclame