President Macron
NOS NieuwsAangepast

Franse pensioenleeftijd definitief naar 64 jaar, laatste juridische horde genomen

In Frankrijk hebben de negen rechters van de Grondwettelijke Raad de omstreden verhoging van de pensioenleeftijd op hoofdlijnen goedgekeurd. De verhoging naar 64 jaar gaat stapsgewijs in: als de wet van kracht is, moeten de Fransen elk jaar drie maanden langer doorwerken.

De rechters oordeelden dat de belangrijkste onderdelen van de pensioenwet niet in strijd zijn met de Franse grondwet. Een voorstel om over de kwestie een referendum te houden, werd verworpen door de Grondwettelijke Raad. Op enkele minder belangrijke punten kregen tegenstanders van de wet wel gelijk.

In grote delen van het land wordt al weken gedemonstreerd en de betogingen lopen regelmatig uit op rellen. Ook vandaag staat de oproerpolitie paraat in Parijs en in andere steden. Rond het gebouw van de raad in Parijs heeft de politie metershoge hekken neergezet.

Macron drukte wet door

De demonstranten protesteren niet alleen tegen de nieuwe pensioenwet, maar ook tegen de manier waarop president Macron die wet erdoor drukte, namelijk door het parlement te omzeilen. Hij nam zijn toevlucht tot een speciale grondwettelijke procedure, omdat het allerminst vaststond dat het parlement akkoord zou gaan met de pensioenaanpassing. Het besluit om het parlement te omzeilen werd vorige maand enkele minuten voor de stemming genomen.

Macron wil al sinds zijn aantreden in 2017 de pensioenleeftijd verhogen. Dit zijn de belangrijkste momenten in de recente onvrede over de pensioenhervormingen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl