Pegida-voorman Wagensveld bij een protest in maart 2021
NOS Nieuws

Pegida-voorman die koran verscheurde verdacht van groepsbelediging

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man die een koran verscheurde in Den Haag van groepsbelediging. Edwin Wagensveld, voorman van anti-islamorganisatie Pegida en woonachtig in Duitsland, is gevraagd zich voor verhoor in Nederland te melden.

Op 22 januari 2023 verscheurde Wagensveld een koran voor het gebouw van de Tweede Kamer. "De koran is een fascistisch boek. Net zo erg als Mein Kampf. Aanhangers volgen dezelfde ideologie als Hitler", zei hij tijdens het verscheuren. Vervolgens liep hij over de afgescheurde pagina's uit het heilige boek van de islam heen. Hij had dat eerder willen doen, maar die pogingen werden toen voorkomen door de politie.

Demonstratie met stille tocht

De actie leidde tot woedende reacties wereldwijd. Naast de aangiftes die er in Nederland bij het OM binnenkwamen, klonk er in meerdere Islamitische landen protest tegen Nederland. Diplomaten hadden er hun handen vol aan.

In Den Haag gingen honderden mensen de straat op om te demonstreren tegen moslimhaat. Betogers beklaagden zich erover dat de Pegida-voorman zijn gang kon gaan. De demonstratie met stille tocht was een initiatief van twee islamitische organisaties, die pleitten voor het verbieden van koranverscheuringen.

Verscheuren koran niet strafbaar

Het verscheuren van een koran is in Nederland niet strafbaar, het wordt gezien als geloofskritiek. Wagensveld is door het OM aangemerkt als verdachte van groepsbelediging vanwege zijn uitspraken. Het opzettelijk beledigen van een groep mensen wegens hun godsdienst of levensovertuiging is wel strafbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl