De Nederlandse ambassadeur Joep Wijnands (links) naast president Erdogan, oktober vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje wegens eenmans koranprotest

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen, na een protestactie waarbij zondag in Den Haag een koran werd verscheurd.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de "lafhartige aanval op ons heilige boek". Het is volgens de Turken maar weer eens duidelijk gemaakt dat "islamofobie, discriminatie en vreemdelingenhaat geen grenzen kennen in Europa".

Protest was toegestaan

Edwin Wagensveld, voorman van anti-islamorganisatie Pegida, vernielde het heilige boek van de islam bij een aangekondigde protestactie voor het gebouw van de Tweede Kamer. Dat had hij afgelopen najaar ook al een paar keer willen doen, maar dat had de politie toen voorkomen.

Dit keer grepen agenten niet in. Uit een brief van burgemeester Van Zanen die Wagensveld op zijn facebookpagina plaatste, valt op te maken dat de gemeente wist dat hij een koran wilde gebruiken en dat toestond, mits het boek niet in brand werd gestoken. "Mede gelet op uw eerdere uitlatingen, attendeer ik u er, wellicht ten overvloede, op dat het verbranden van voorwerpen in principe niet is toegestaan, omdat dit gevaar kan opleveren", schreef de gemeente Den Haag.

"Het gaat hier gewoon om de vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat dit moet kunnen in Nederland", zei Wagensveld, terwijl hij de pagina's uit een koran scheurde.

Burgemeester Van Zanen zegt in een reactie dat Den Haag een respectvolle en inclusieve stad wil zijn en dat hij daarom afstand neemt van gedrag dat daaraan niet bijdraagt, "zoals onnodig provoceren en het doelbewust kwetsen van mensen". Hij greep niet vooraf in, omdat het recht op demonstratie een grondrecht is en er geen reden was om dat recht te beperken.

Ankara eist actie

Ankara wil dat Nederland stappen neemt tegen Wagensveld, zodat dergelijke acties in de toekomst niet meer voorkomen. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zegt te begrijpen dat de actie als provocerend en aanstootgevend kan worden ervaren, maar noemt de vrijheid van meningsuiting een groot goed. "En die vrijheid gaat ook op bij een onwelgevallige mening."

Het is de tweede keer in een paar dagen dat Turkije fel reageert op een actie van anti-islamactivisten in Europa. Afgelopen weekend verbrandde een extreemrechtse politicus uit Zweden een koran voor de Turkse ambassade in Stockholm. President Erdogan zei daarop dat Zweden de Turkse steun bij de aanvraag van lidmaatschap aan de NAVO kan vergeten als het Turkije en moslims niet respecteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl