Links Peer Koopmeiners als speler bij Excelsior en rechts Teun Koopmeiners als Oranje-international
NOS Voetbal

Ook die andere Koopmeiners heeft ambitie: 'Zelf nooit met vergelijkingen bezig'

Ooit stond Peer Koopmeiners al eens prominent afgebeeld in La Gazzetta dello Sport. Per ongeluk. Want de gerenommeerde sportkrant verwarde hem met de twee jaar oudere Teun, die in de belangstelling stond van AS Roma.

Voor de buitenwacht lijken ze ook erg op elkaar, de twee voetballende broers. Bij AZ leek Peer na het vertrek van Teun de gedroomde opvolger op het Alkmaarse middenveld, maar dat is er nog altijd niet van gekomen.

Waar Teun al een tijdje in de top van de Italiaanse Serie A en de Champions League speelt met Atalanta en uitgroeide tot Oranje-international, vecht Peer tegen degradatie met Excelsior. Ook vanavond weer in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (20.00 uur).

Eredivisieminuten

"Een bewuste keuze voor eredivisieminuten", zegt de jongste Koopmeiners (22) over zijn tijdelijke verhuizing van Alkmaar naar Rotterdam. "Er is ook een optie in het huurcontract opgenomen, maar ik ben nu even met niets anders bezig dan die laatste zes wedstrijden."

La Gazzetta dello Sport haalt de broers Koopmeiners door elkaar

Er wordt bij Excelsior wel wat verwacht van Koopmeiners. En dat mag ook, vindt hij. "Ik had bij AZ meer gewild en misschien wel meer gekund, maar kwam daar ook bij de A-selectie toen de sportieve verwachtingen hoog waren en er flinke concurrentie voor mijn plek was."

Bedachtzaam

Dus is een andere omgeving zo gek nog niet. En Excelsior, de club die zich met beperkte middelen kranig weert op het hoogste niveau, past wel bij de bedachtzame Koopmeiners.

"Er was al eerder interesse. Dus het voelde hier al snel vertrouwd toen ik afgelopen winter alsnog de overstap maakte. Wat me aanspreekt is dat het uitgangspunt hier is om altijd zelf voetballend het spel te willen maken. Ik ben een speler die daar altijd erg over nadenkt."

"Daarin verschil ik ook van Teun. Ik ben iets meer een denker, hij is iets meer een doener. Bovendien ben ik rechts- en is hij linksbenig. Ik snap wel dat er vergelijkingen worden gemaakt, maar dat is iets waar we zelf eigenlijk nooit mee bezig zijn."

Ik ben iets meer een denker, Teun is iets meer een doener. Bovendien ben ik rechts- en is hij linksbenig.

Peer Koopmeiners over de verschillen met zijn broer

Thuis draaide het in het gezin Koopmeiners veel om sport. De twee jongens uit het Castricumse gezin vertrokken al op jonge leeftijd naar AZ, waardoor het voetbal hun jeugdjaren domineerde.

Vader als sportpsycholoog

Vader Remco, werkzaam als docent aan de Hogeschool van Amsterdam, specialiseerde zich zelfs in sportpsychologie in de jaren waarin hij zijn voetballende kinderen op de voet volgde.

"We hebben van huis uit allemaal een heel hechte band met elkaar. Ik praat veel met mijn vader, maar heb totaal niet het idee dat ik door een sportpsycholoog ben opgevoed. En als hij ooit wat testjes bij me gedaan heeft, heb ik dat niet eens doorgehad."

"En ook aan mijn broer heb ik veel steun. De keuze voor Excelsior heb ik ook met hem uitgebreid gesproken. Laatst kon ik in een vrij weekend weer even bij hem langs, echt geweldig hoe hij het nu voor elkaar heeft. Dat is natuurlijk wel wat je zelf ook wil."

Peer en Teun Koopmeiners in hun tijd bij AZ

Van jaloezie is echter geen sprake. Het zijn keurige jongens, die twee van Koopmeiners.

"Ik weet nog dat het grappig werd gevonden dat mijn broer een journalist na een interview een keer 'fijne avond' wenste. Dat waren ze blijkbaar niet zo gewend. Wij zijn van huis uit harde werkers, hebben geleerd respectvol met mensen om te gaan. Zo zijn we onszelf."

Samen met broer Teun op het veld

Stoute dromen hebben ze heus wel. Ze zouden graag nog wat wedstrijden samenspelen.

"Maar nee, het is niet dat ik specifiek met clubs in mijn hoofd zit. In de voetballerij heb je op heel veel dingen geen invloed. Een vriend uit mijn tijd bij AZ stopte twee jaar geleden. Toen realiseerde ik me dat ik daar zelf helemaal nooit over had nagedacht. Misschien word ik wel trainer."

Hij heeft als voetballer de regie nog in handen. Een echte Koopmeiners bezwijkt niet onder een beetje extra druk. En coach Marinus Dijkhuizen staat open voor zijn inbreng, om met alle goede intenties niet te hoeven verzanden in alles-of-nietsvoetbal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl