Propagandafoto van Kim bij de test
NOS Nieuws

Noord-Korea claimt lancering met nieuw type raket: 'Aanval wordt eenvoudiger'

Noord-Korea claimt dat er bij een rakettest gisteren nieuwe technologie is toegepast, waarin gebruik wordt gemaakt van vaste brandstof. Als dat klopt, zou dat betekenen dat lanceringen voor het land eenvoudiger, sneller en minder opvallend kunnen worden.

De raket werd afgeschoten in de buurt van Pyongyang, vloog 1000 kilometer en kwam neer in de Japanse Zee, wat leidde tot waarschuwingsberichten op het eiland Hokkaido. Volgens Noord-Koreaanse staatsmedia is hiermee "een nucleaire tegenaanval effectiever en een militaire aanval eenvoudiger" geworden.

Volgens het propagandabericht werd de test geleid door Kim Jong-un persoonlijk. Hij vindt uitbreiding van het kernarsenaal nodig zodat "een onoverkomelijke dreiging vijanden extreme angst inboezemt". Over zijn tegenstanders zegt hij dat "hun beslissingen hen in wanhoop zullen storten".

Doorbraak

Noord-Korea heeft de afgelopen anderhalf jaar zo'n honderd rakettesten uitgevoerd. Reden daarvoor is volgens Pyongyang de nauwe militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de VS. Die twee landen hielden vorige maand hun grootste militaire oefening in jaren.

Deze nieuwe raket, de Hwasong 18, zou een doorbraak betekenen voor de Noord-Koreaanse strijdkrachten als er inderdaad gevlogen is met vaste brandstoffen. Tot nu toe gebruikte het land alleen vloeibare brandstof, wat betekent dat de raket vlak voor lancering in een omslachtige procedure moet worden volgetankt.

Een raket met vaste brandstof is makkelijker te verplaatsen en sneller en minder opvallend in te zetten. Voorbereidingen voor een lancering zullen dus minder opvallen op satellietbeelden dan nu het geval is. Vorig jaar testte het land al een vastebrandstofmotor in een testomgeving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl