Zuid-Koreanen kijken op televisie naar het nieuws over de Noord-Koreaanse raket
NOS NieuwsAangepast

Japan waarschuwt inwoners voor raket Noord-Korea, projectiel landt in zee

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket afgevuurd richting zee. Zuid-Korea maakt daar melding van. Japan gaf een waarschuwing af aan inwoners van het noordelijke eiland Hokkaido omdat de raket mogelijk in de buurt kon inslaan. Ook vliegtuigen en schepen in de regio kregen een waarschuwing. Kort daarna werd duidelijk dat de raket in zee terechtgekomen was.

Het is de laatste in een reeks van rakettests die Noord-Korea dit jaar heeft uitgevoerd. Pyongyang zegt dat de tests een reactie zijn op de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens Pyongyang zijn die oefeningen bedoeld als voorbereiding voor een aanval op Noord-Korea. Zuid-Korea en de VS betwisten dat en zeggen dat het gaat om oefeningen van defensieve aard.

Begin deze week zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat zijn land zijn nucleaire afschrikking versneld wil vergroten. Het nucleaire programma moet "pragmatischer en offensiever", citeerde de staatsomroep Kim Jong-un.

In oktober vorig jaar gaf Japan ook al eens een waarschuwing af vanwege een Noord-Koreaanse raket. Die vloog toen over het land heen en kwam terecht in de Stille Oceaan. Het was vermoedelijk een waarschuwing aan de Verenigde Staten dat het land bij machte is om met een raket het Amerikaanse eiland Guam te bereiken.

Japan gebruikt sinds vorig jaar een landelijk waarschuwingssysteem voor Noord-Koreaanse raketten. Het systeem bestond al, maar is pas sinds vorig jaar in gebruik genomen voor de raketten. Het systeem bestaat al sinds 2007, is in 2013 landelijk uitgerold, en is vorig jaar voor het eerst in vijf jaar weer gebruikt vanwege een Noord-Koreaanse raket.

De Verenigde Staten hebben de rakettest van Noord-Korea scherp veroordeeld. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad zegt dat diplomatie nog mogelijk is, "maar Pyongyang moet onmiddellijk stoppen met zijn destabiliserende acties en in plaats daarvan kiezen voor diplomatiek overleg".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl