In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Aardbeving met een kracht van 2,1 bij Groningse Zijldijk: 'Een grote dreun'

Bij het Groningse dorp Zijldijk is vanavond een aardbeving geweest. Volgens metingen van het KNMI had de beving een kracht van 2,1.

Bij RTV Noord kwamen tientallen meldingen binnen van bewoners die de aardbeving hadden gevoeld. "Ik hoorde een dreun en het huis trilde", laat iemand uit Zijldijk weten. "Een grote dreun", omschreef een inwoner van het nabijgelegen dorp 't Zandt de beving. "Twee zware dreunen en een forse, korte trilling", aldus een andere bewoner van 't Zandt.

De meldingen komen behalve uit bovengenoemde plaatsen ook uit omliggende dorpen als Godlinze, Oosternieland, Zeerijp en Doodstil.

'Het blijft onrustig onder de grond'

Burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta, waar Zijldijk onder valt, laat op Twitter weten dat hij naar het dorp is gegaan om te vragen hoe het met de bewoners is.

"Ik sprak onder anderen met een bewoner die de beving met Gronings understatement omschreef als 'beste dreun'", schrijft hij. "Het blijft onrustig onder de grond."

Aanvankelijk meldde het KNMI dat de beving een kracht had van 2,2, maar dat werd later bijgesteld naar 2,1.

Als gevolg van gaswinning komen vaker aardbevingen voor in Groningen. De zwaarst gemeten tien bevingen sinds 2006 hadden een kracht tussen de 3,1 en 3,6.

Advertentie via Ster.nl