Kamerlid Van der Plas en de enquêtecommissie
NOS NieuwsAangepast

Kamer achter veel conclusies Groningen-commissie; forse kritiek op Rutte

In de Tweede Kamer is brede steun voor de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de gaswinning in Groningen. De Kamer debatteert vandaag en morgen met de commissie over het uiterst kritische enquêterapport van eind februari. De commissie concludeerde onder meer dat de belangen van de Groningers stelselmatig zijn genegeerd en dat geld verdienen boven veiligheid ging.

Bijna alle Kamerleden zijn het ermee eens dat Nederland een 'ereschuld' heeft aan de Groningers. Wel zijn er veel vragen aan de commissie wat dat dan concreet betekent. Volgens woordvoerder Van Wijngaarden van regeringspartij VVD moet het debat een keerpunt worden in de "manier waarop we omgaan met Groningen".

Discussie over functioneren Kamer

Verder vinden de Kamerleden dat de betrokken kabinetten de Kamer onvolledig hebben geïnformeerd (onder meer over het belang van 'leveringszekerheid') en dat de Kamer ook zelf veel alerter had moeten zijn. SP-Kamerlid Beckerman sprak van "een overheid die faalt op alle fronten en een bureaucratische hel". Ook anderen vinden dit een moment om "te reflecteren op het functioneren van de Tweede Kamer". Oppositiepartijen wijzen erop dat de belangen van de coalitie te vaak de doorslag gaven.

Volgens het onafhankelijke Kamerlid Omtzigt kunnen ministers "feitelijk orders geven aan hun Kamerleden". Hij zei dat hijzelf als CDA'er ook onder druk is gezet om een bepaald standpunt in te nemen. Omtzigt wil weten of leden van regeringspartijen die ook in de enquêtecommissie zitten zich helemaal vrij voelen.

'Rutte had rapport zelf kunnen schrijven'

De oppositie oordeelt hard over premier Rutte. De commissie concludeert dat de premier de ernst en urgentie van de problemen pas in 2018 doorhad. Veel leden van de oppositie vinden dat ongeloofwaardig, BBB-leider Van der Plas zei dat Rutte "de enige is die er al die jaren met zijn neus bovenop heeft gezeten en dat hij het rapport zelf had kunnen schrijven".

Kamerlid Drost van regeringspartij ChristenUnie vroeg zich af of zijn indruk juist is dat de commissie mildere woorden gebruikt over de rol van Rutte dan over die van andere bewindslieden. Hij wilde zelf over de rol van de premier nu nog geen oordeel geven. Hij wacht eerst het antwoord van de commissie af.

'Zestig jaar investeren'

In het debat zei PvdA-Kamerlid Nijboer dat het kabinet na zestig jaar gaswinning ook zestig jaar moet investeren in het aflossen van de ereschuld aan de de Groningers.

Forum voor Democratie, JA21 en de groep-Van Haga zetten vraagtekens bij de noodzaak om helemaal geen gas meer te winnen in Groningen. Op een veilige manier doorgaan zou dan wel gekoppeld moeten worden aan ruime compensatie voor de getroffen Groningers. De rest van de Kamer houdt vast aan binnenkort stoppen.

De enquêtecommissie antwoordt de Kamer morgenmiddag. Later is er een debat met het kabinet. Dat komt pas met een reactie op het rapport als de Kamer als geheel er een oordeel over heeft gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl