In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Noord-Drenthe wil 4,5 miljard euro als compensatie voor gaswinning

Na Groningen wil ook Noord-Drenthe gecompenseerd worden voor de gevolgen van de gaswinning. De gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze dienen samen met de provincie Drenthe een claim in van ongeveer 50.000 euro per inwoner. Dat zou uitkomen op een totaal van 4,5 miljard euro.

De Drentse gemeenten, met ongeveer 90.000 inwoners, spiegelen zich daarmee aan de compensatievraag van Groningen. Vorige week eiste Groningen minstens 30 miljard euro als compensatie voor de jarenlange gaswinning. Ook daar werd volgens de provincie Drenthe een bedrag van 50.000 euro gevraagd voor iedere inwoner van de provincie.

Met het geld willen de drie gemeenten schades herstellen en woningen fysiek verbeteren. Ook moet het geld ten goede komen aan de publieke voorzieningen in de gemeenten.

"De focus ligt daarbij vanzelfsprekend op de gebieden en inwoners die zijn getroffen door de gaswinningsproblematiek", schrijft de provincie. Drenthe benadrukt dat het genoemde bedrag van 50.000 euro een streefbedrag is dat nog nader moet worden uitgewerkt.

Ook ereschuld aan Drenten

In een brief die de gemeenten en provincie naar staatssecretaris Vijlbrief (D66) sturen, wordt nog eens benadrukt dat de gevolgen van gaswinning niet stoppen bij de Groningse grens, schrijft RTV Drenthe. Zo kampen ook Noord-Drenten met schades als gevolg van aardbevingen en bodembewegingen.

Wat de gemeenten en de provincie betreft moet er geïnvesteerd worden in de mentale gezondheid van inwoners en moet financiële stress verlicht worden. Ook moet een deel van het geld besteed worden aan een zogeheten "economische impuls" die het gebied aantrekkelijker moet maken om te wonen, verblijven en recreëren.

Bij de presentatie van de uitkomsten van de parlementaire enquête over gaswinning in februari sprak voorzitter Tom van der Lee van de enquêtecommissie over een ereschuld aan Groningers. Ook voor Drenthe vormt die ereschuld een concrete aanleiding voor een claim aan het Rijk.

Inwoners en gemeenteraden betrekken

De claim die nu is ingediend, is voornamelijk uitgeschreven in hoofdlijnen. De vier partijen vinden het niet passend om nu al met een gedetailleerd en uitgewerkt plan te komen, terwijl inwoners en gemeenteraden nog niet bij het proces betrokken zijn geweest.

"De volgende stap is om het plan uit te werken in gebiedsplannen, in nauwe samenwerking met inwoners en gemeenten", zegt Anno Wietze Hiemstra, burgemeester van Aa en Hunze. "Om daar op korte termijn mee te kunnen beginnen, vragen de gemeenten een ontwikkelbudget van 1 miljoen euro aan de staatssecretaris."

Advertentie via Ster.nl