Dante Vanzeir
NOS Voetbal

Belgisch international in VS geschorst door eigen club na racistische taal

Belgisch international Dante Vanzeir moet vrezen dat zijn avontuur in de Major League Soccer er al na één duel in de basis opzit. De aanvaller van New York Red Bulls is door zijn club al voorlopig geschorst, nadat hij racistisch taalgebruik had opgebiecht.

Vanzeir gebruikte in de wedstrijd tegen San Jose Earthquakes het n-woord. Vermoedelijk was dat gericht aan de in Rotterdam geboren Kaapverdiaan Jamiro Monteiro, die in de eredivisie nog voor Cambuur en Heracles speelde.

Earthquakes-speler Jeremy Ebobisse had gehoord wat Vanzeir zei, waarna de wedstrijd twintig minuten werd onderbroken.

Storm van kritiek

Dat Vanzeir na afloop diep door het stof ging, deed niets af aan de storm van kritiek die hij kreeg voor zijn gedrag. In afwachting van de straf die Vanzeir te wachten staat, besloot zijn club de speler alvast voorlopig te schorsen.

Vanzeir speelt pas net in de Verenigde Staten, na zijn miljoenenklapper in de winterse transferperiode. New York Red Bulls betaalde vijf miljoen euro voor hem, na zijn goede prestaties bij Union die zelfs leidden tot een debuut in de nationale ploeg van België.

Maar in een paar maanden ziet de wereld er nu heel anders uit voor de 24-jarige Vanzeir. Vanwege het zerotolerancebeleid dat in Amerika gevoerd wordt als het gaat om racisme, kan de speler een enorm zware sanctie tegemoetzien.

Rel rond Ron Jans

Zeker niet ondenkbaar is dat de geëscaleerde situatie leidt tot een vroegtijdige breuk tussen speler en club. Zo kwam er in het voorjaar 2020 een abrupt einde aan de trainerscarrière van Ron Jans bij FC Cincinnati.

"Ook al zou ik deze strijd winnen en kunnen terugkeren, dan nog zou ik het gevoel hebben dat ik niet kan werken in een veilige omgeving en te maken zou krijgen met een verdeelde kleedkamer", lichtte de huidige coach van FC Twente zijn vertrek destijds toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl