Spandoeken bij FC Utrecht, afgelopen weekeinde
NOS Voetbal

Pilot tegen racistische spreekkoren uitgebreid naar stadions ADO en Utrecht

Voetbalbond KNVB en de Rijksoverheid hebben de pilot om met behulp van slimme technologie racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan uitgebreid. De technologie gaat tot het einde van dit jaar ook worden ingezet bij ADO Den Haag en FC Utrecht.

Afgelopen zomer startte de pilot in de stadions van Feyenoord, PEC Zwolle en PSV. Het doel van het project bij ADO en Utrecht is om te zorgen voor audiovisueel materiaal waarmee aanstichters sneller kunnen worden herkend.

Aanpakken van racisme en discriminatie

De pilot is onderdeel van 'Ons Voetbal Is Van Iedereen', het plan van de overheid, KNVB, eredivisie en eerste divisie om racisme en discriminatie in het voetbal aan te pakken.

Het project werd opgezet na de racistische bejegening van toenmalig Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van FC Den Bosch, eind 2019. Het bleek destijds onmogelijk om alle daders in Den Bosch te straffen vanwege gebrek aan bewijs, omdat moeilijk vast te stellen was wie strafbare dingen had geroepen.

De technologie, ontworpen door TNO, wordt doorontwikkeld in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid om makkelijker in andere stadions te worden toegepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl