Klimaatactivisten goten begin deze maand een zwarte vloeistof in de Barcaccia-fontein
NOS Nieuws

Italië wil met torenhoge boetes harder optreden tegen besmeuren monumenten

De Italiaanse regering is van plan vandalisme van monumenten en kunstobjecten harder te bestraffen. Op die overtreding zouden boetes van tussen de 10.000 en 60.000 euro moeten staan, vindt minister Sangiuliano van Cultuur. Daarom heeft hij een wetsvoorstel ingediend.

Aanleiding voor de strengere straffen zijn de recente acties van klimaatactivisten. Begin deze maand goten ze een zwarte vloeistof in de Barcaccia-fontein aan de beroemde Spaanse Trappen in Rome. Eind vorige maand besmeurden activisten de gevel van het Palazzo Vecchio in Florence met oranje verf.

Vorig jaar was onder meer een kunstwerk van Van Gogh doelwit van klimaatactivisten:

De zaaier van Van Gogh uit protest besmeurd met soep

Sangiuliano zegt dat de acties economische schade toebrengen, omdat de monumenten en kunstobjecten met "dure machines" gereinigd moeten worden. Het schoonmaken van het recent besmeurde Senaatsgebouw, het 15de eeuwse Palazzo Madama, kostte volgens de minister zo'n 40.000 euro. "Ecovandalen" moeten volgens hem de financiële verantwoordelijkheid dragen voor hun acties.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Italiaanse parlement, maar de verwachting is dat er een meerderheid voor is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl